Zemřel král italské kávy Emilio Lavazza

Řím – Král italské kávy Emilio Lavazza, dědic rodinného impéria vyrábějícího kávové produkty, zemřel ve středu ve svém rodném městě Turín ve věku 77 let. Emilo Lavazza převzal rodinnou firmu v roce 1971, kdy zemřel jeho otec Giuseppe, který z podniku založeného Emiliovým dědečkem Luigim vybudoval společnost mezinárodního věhlasu. Káva značky Lavazza, kterou lze nalézt v supermarketech na celém světě včetně českých, se vyrábí ve čtyřech továrnách v Itálii, v šesti v Evropě a v jedné ve Spojených státech.

Firma pod jeho vedením vyvíjela nové postupy při pražení i balení. „Mnohé jeho inovace jsou dnes běžnou součástí procesu přípravy kávy,“ napsal deník Wall Street Journal. Jako první v oboru také Emilio Lavazza začal s masivní televizní reklamou. Sám se přitom novinářům a jakékoliv publicitě vyhýbal. Rozhovory takřka neposkytoval

Firma, která dováží kávu z celého světa, si získala nejméně polovinu italského trhu. Známé jsou mimo jiné její produkty Lavazza Gold a Grand´Espresso. Emilio Lavazza rovněž zakládal pravé italské kavárny v zahraničí a nedávno pronikl na indický trh, kde vytvořil společný podnik s Barista Coffee. Lavazza s odhadovaným obratem ve výši téměř jedné miliardy euro je jednou z největších italských potravinářských firem.

  • Sklizeň kávy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/487/48603.jpg
  • káva autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1443/144260.jpg