Lotyšsko dostane další peníze od měnového fondu

Washington - Mezinárodní měnový fond prodloužil ve středu Lotyšsku úvěrovou smlouvu o devět měsíců do konce roku 2011. Země, která se kvůli dopadům finanční krize dostala na hranici státního bankrotu, by díky tomu měla snáze splnit cíle pro přijetí eura. Navíc měnový fond Lotyšsku schválil uvolnění další úvěrové splátky ve výši 200 milionů eur.

Mezinárodní měnový fond už ze svého úvěru 1,7 miliardy eur uvolnil Lotyšsku jednu miliardu. Jeho půjčka je ale součástí celého úvěrového balíku za 7,5 miliardy eur z konce roku, který Lotyšsku vedle MMF poskytly Evropská unie, Světová banka, Česká republika a skandinávské země.

Šéf mise měnového fondu v Lotyšsku Mark Griffiths uvedl, že cíl vlády vstoupit do roku 2014 do eurozóny je „dobrou strategií“ a program fondu tento záměr podpoří. „Pomůže nám to rozprostřít finanční podporu přes delší období,“ řekl Griffiths pro publikaci fondu IMF Survey.

Česká republika přispěla k pomoci Lotyšsku 200 miliony eur, žádné peníze ale zatím neposlala, protože obě země zatím nepodepsaly konkrétní smlouvu. Ministr financí Eduard Janota nedávno vyjádřil obavy, zda bude Lotyšsko schopno úvěr splatit.