Obama: Kdyby USA neměly záchranný plán, vedlo by to ke katastrofě

Washington - V případě, že by Spojené státy před rokem nepřijaly záchranný plán pro své hospodářství, vedlo by to podle amerického prezidenta Baracka Obamy ke katastrofě. Za záchránou řady pracovních míst a zastavením propadu hrubého domácího produktu podle něj stál zákon na podporu ekonomiky, který podepsal přesně před rokem a který americké ekonomice přinesl injekci ve výší 787 miliard dolarů.

Bez tohoto stimulu by hrozila hospodářství Spojených států velká deprese, zdůraznil Obama. Přesto přijmout nejdražší zákon v historii země nebylo jednoduché rozhodnutí pro něj ani pro Kongres: „Jednali jsme ale proto, že kdybychom tak neučinili, vedlo by to ke katastrofě.“

Barack Obama

„Budeme tak dále dělat všechno pro to, abychom postavili ekonomiku na nohy.“

Podle Obamy se díky zákonu na podporu ekonomiky podařilo zachránit či vytvořit kolem dvou milionů pracovních míst. Zároveň ale uznal, že miliony Američanů jsou stále bez práce a další miliony mají co dělat, aby se uživily.

Na daňových úlevách, různých dotacích a veřejných investicích dosud Spojené státy vydaly téměř 300 miliard ze 787 miliard dolarů, které loni vyčlenily na záchranu své ekonomiky. I s penězi, jež vláda určila na různé projekty, ale zatím je neuvolnila, pak jde o 453 miliard dolarů. Podle Obamy nikdy v historii Spojených států nebyl tak rozsáhlý program uskutečňován tak efektivně a průhledně jako ten poslední.

Stimulační balíček americké ekonomiky je rozprostřen zhruba do dvou let. Podle zákona je vláda měla utratit rychle a odpovědně, což se podle aktuální zprávy viceprezidenta Joea Bidena, který na naplňování stimulu dohlíží, daří. Do konce září 2010 by tak měla uvolnit 70 procent vyčleněných prostředků oproti 53 procentům, které uvolnila do konce ledna letošního roku.

Kritika od republikánů

Od svého počátku ale záchranný plán pro ekonomiku narážel na kritiku republikánů. Ve Sněmovně reprezentantů pro něj nehlasoval žádný z nich, v Senátu pak jen tři. „Od podpisu zákona na podporu ekonomiky jsme přišli o 2,8 milionu pracovních míst,“ uvedla nedávno republikánská strana na svých stránkách. Zákon je podle ní nezodpovědným utrácením a fiaskem, což dokládá vysoká nezaměstnanost.

Ovšem demokraté upozorňují na to, že republikánští zákonodárci sice stimul kritizují, ale pak se k němu hlásí, když z něj mají prospěch jejich volební okresy. „Získávají politické body útoky na to, co jsme udělali, pak se ale ukazují na slavnostních zahájeních projektů financovaných ze stimulu,“ uvedl Obama. Připomněl také, že třetinu stimulu tvoří daňové úlevy, jež patří k tradičním pilířům republikánské hospodářské politiky.

Podrobnější informace o americkém zákonu na podporu ekonomiky najdete zde.