Listerie v rakouském sýru zabila nejméně šest lidí, sýr se prodával i v Česku

Vídeň/Praha – Nebezpečná listerie znovu udeřila. Po konzumaci rakouského sýra Reinhardshof od výrobce Prolactal zemřeli dva Němci a nejméně čtyři Rakušané. Nebezpečný sýr se v Rakousku šířil téměř celou obchodní sítí, nabízely ho například řetězce Lidl, Spar a skupina Rewe, do které patří supermarkety Billa. Na českém a německém trhu nabízelo infikované sýry taktéž několik řetězců. Z regálů je stáhly koncem ledna, nicméně vzhledem k délce minimální doby trvanlivosti, je spotřebitelé mohou mít ještě doma.

Jen v Rakousku se podle tamního ministerstva zdravotnictví nakazilo listerií 45 lidí. Úředníky k nebezpečnému sýru dovedlo pečlivé přezkoumání nákupních seznamů nakažených. V Rakousku se kvůli tomu stahovalo z prodeje osm druhů sýra, v Německu musely z regálů zmizet dva druhy. Na českém trhu byly k dostání čtyři nebezpečné produkty, všechny už by ale měly být více než tři týdny stažené z prodeje.

Na prodej nebezpečných tvarůžků v Česku upozornil pouze Lidl. „My jsme informaci 23.1. dali na úvodní stránku, více informací se zákazníci potom mohli dočíst v aktualitách,“ mluví o internetových stránkách Lidlu Sandra Kipeťová, mluvčí řetězce.

Robert Koch Institut o sýru od Prolactal

„Souvislost mezi produkty rakouského výrobce Prolactal a v Německu nahlášenými onemocněními a dvěma úmrtími je zřejmá.“ Další nemocní se mohou teprve objevit, inkubační doba nemoci může v extrémních případech trvat až 70 dní.


Čtyřmi rakouskými úmrtími na listerii se už začalo zabývat i státní zastupitelství ve Štýrském Hradci, které začalo vyšetřovat jednu mlékárnu kvůli podezření ze zabití z nedbalosti. Podle informací severu Kurier.at by se mělo jednat právě o Prolactal.

Rakouská tisková agentura APA navíc výrobce obvinila, že prý měl informace o zvýšeném výskytu bakterií v sýru již loni na podzim. Výrobce vše popírá s tím, že čekal na výsledky oficiálního testu, jehož výsleky byly k dispozici až 22. ledna. Poté, co tento test ukázal na zvýšenou hladinu listerie v jeho produktech, producent ihned svoje výrobky stáhl z trhu. To, že by měl jakékoliv alarmující informace před tímto datem, však rezolutně odmítá. 

Firma čekala až na výsledky Bakterie listerie se běžně vyskytuje v půdě, prachu, povrchových vodách nebo na rostlinách. Případů, kdy se dostane do potravin, jsou evidovány řádově desítky ročně. Minulý týden se objevila například ve španělské šunce Natura, kterou v Česku prodával ve svých prodejnách řetězec Ahold. Stahovat některé potraviny už kvůli ní loni musely také sítě supermarketů Penny nebo Tesco.

Zdraví lidé listerii odolají

To, že se listerie dostane do jídla, ještě neznamená akutní nebezpečí. Zdraví lidé jí odolají. Nebezpečná je pro těhotné ženy, novorozence, seniory a lidi s oslabenou imunitou, například po transplantaci orgánů, nemocné s rakovinou nebo infikované virem HIV.

Příznaky infekce listerií

Zdraví dospělí

Pro zdravé dospělé osoby neznamená infekce vážné problémy. Někdy se u nich objeví průjem, který však po jednom až dvou dnech obvykle odezní.

Oslabení lidé

U chronicky nemocných nebo jinak oslabených lidí se může rozvinout tzv. invazivní listerióza. Symptomy bývají z počátku podobné chřipce. Pacienti trpí bolestí hlavy a vysokou horečkou. Později se mohou dostavit bolesti břicha a zvracení. Jako komplikace se někdy přidává zápal mozkových blan nebo záněty srdce. První symptomy se obvykle objevují mezi třetím a sedmdesátým dnem od požití infikované potraviny.

  • Produkty firmy Prolactal v ČR autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1438/143745.jpg
  • Lidl autor: Ferdinand Ostrop, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1257/125657.jpg
  • Péče o pacienta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1285/128454.jpg