Fischer přislíbil pomoc zemědělcům

Praha - Dorovnat platby zemědělcům alespoň o tři miliardy, víc kontrolovat marže velkých obchodních řetězců a zrovnoprávnit postavení českého zemědělství v Evropské unii – to jsou návrhy, se kterými dnes přišli zástupci zemědělských svazů za premiérem Janem Fischerem. Ten jim pomoc přislíbil. S třímiliardovou ztrátou skončilo loni české zemědělství a ke zlepšení nejspíš nedojde ani letos. Farmářům totiž stále chybí peníze. „Standardně od státu do českého zemědělství šlo mezi jedenácti dvanácti miliardami. Letos ve státním rozpočtu je schváleno šest celých osm,“ říká předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský.

Zemědělci potvrdili, že by jim stačila zhruba polovina této částky. Ta by mohla přijít například z pozemkového fondu. Zároveň chtějí, aby se uzákonila větší kontrola cen výrobků, které od farmářů nakupují supermarkety.

„Je potřeba, aby občan znal, jakým způsobem se tvoří cena například potravin na českém trhu,“ říká předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumír Dufek. Výsledkem by podle nich mělo být rozkrytí marží velkých obchodníků. Zemědělci rovněž chtějí srovnat zrovnoprávnění jejich pozice v Evropské unii, aby všechny státy dostávaly stejné peníze.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)