Bém: Dodatek smlouvy s Haguess ukáže, že Opencard není tunel

Praha – Pražský magistrát zveřejní smlouvy, které uzavřel se společností Haguess o projektu Opencard. Zároveň v nejbližších dnech uzavře dodatek smlouvy, díky kterému se cena jedné karty Pražana sníží z 2 300 na 1 370 korun. „Jsme několik málo hodin před podpisem dodatku k licenčním ujednáním software kartového centra,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce primátor Pavel Bém. „O Opencard už bylo řečeno více lží než pravdy,“ prohlásil také, „není to rozhodně žádný tunel.“

Podpis dodatku smlouvy s firmou Haguess bude znamenat změny nastavení licenčních podmínek. „Cena karty je nyní 1 370 korun za kus. Dostáváme se tím na úplně standardní ceny. Žádný tunel, Opencard se dnešním dnem stává regulérním, udržitelným, dobrým informačním projektem, který je cenově srovnatelný s cenami podobných karet v České republice,“ tvrdí Bém.

V Otázkách také vysvětlil, jak smluvní dodatky cenu karty snížily: „650 tisíc karet, což je celý uživatelský kmen, se vydává za jednu dnešní cenu. Zjednodušeně řečeno: Dnes máme vydáno necelých 400 tisíc karet, dalších 250 tisíc se vydává zadarmo. Každá karta vydaná nad rámec oněch 650 tisíc bude pouze za výrobní položku, tedy za sto korun.“

Reportáž Štěpánky Martanové a Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Z nových ujednání, která dodatek obsahuje, považuje primátor za klíčovou dohodu mezi Prahou a firmou Haguess, že s Opencard může zacházet i třetí strana. „Dává nám to obrovské příležitosti se konečně začít dívat na kartu Pražana jako na standardní komerční produkt,“ říká Bém.

Haguess odkryje majetkovou strukturu

Otazníky nad Opencard, respektive firmou Haguess, ale dále zůstávají. Za prověrky projektu už město zaplatilo 4 miliony korun. Podle prvního auditu stál projekt karet 888 milionů korun a došlo v něm k porušení podmínek při zadávání zákona. Další audit snížil náklady na projekt o 150 milionů korun, poslední pak vyloučil porušení zákona. Všechny ale ukázaly nevýhodnost projektu. Magistrát se snaží svou chybu napravit, především novým nastavením smluvních podmínek s firmou Haguess, které Praha dluží 150 milionů korun.

Objevují se také spekulace o skutečném majiteli této firmy s akciemi na doručitele, údajně by mohla patřit Bémově příteli a kontroverznímu pražskému podnikateli Romanu Janouškovi. „Slíbili jsme, že odkryjeme majetkovou strukturu této firmy, a to se také stane. Na 17. února je svolaná valná hromada, kde se na ni může každý zeptat,“ uvedl Bém. Dodal, že firma Haguess změní svou vlastnickou strukturu na akcie na jméno.

Opozice: Možná už je pozdě

Podle opozice je ale na podobné kroky už pozdě, protože akcie může mít už dávno někdo jiný nebo se za majitele jenom vydávat. „Haguess byl transparentní, jenže tři dny před podpisem smlouvy změnil strukturu,“ doplňuje předseda finančního výboru Prahy Petr Hulínský (ČSSD). „Opencard je dobrý příklad toho, jak se z dobrého nápadu může stát dobrý tunel,“ dodal.
 
I kvůli netransparentnímu zadávání veřejných zakázek chystá vláda protikorupční balíček. Jeho součástí by měla být i větší kontrola lidí z výběrových komisí.