Dozorčí rada ČSA posvětila spolupráci s konkurencí

Praha - České aerolinie (ČSA) hodlají vyčlenit charterovou přepravu ve prospěch některé z konkurenčních aerolinek. Základní pravidla pro spolupráci na nepravidelných linkách dnes schválila dozorčí rada ČSA. Podle neoficiálních informací se o kontrakt uchází společnost Travel Service. Pro tuto společnost by podle informací ČT mohli piloti ČSA létat vedle určité finanční kompenzace i za provozní náklady. Vedení společnosti ale podrobnosti připravovaného kontraktu zatím tají. Není tedy například jasné, zda národní aerolinky podstoupí novému partnerovi smlouvy s cestovními kancelářemi.

Detaily včetně jména společnosti, která nabídku ke spolupráci podala, zástupci ČSA oficiálně neuvedli s poukazem na probíhající jednání. Není tedy jasné, zda se ČSA zcela zbaví charterových letů pro cestovní kanceláře, zda převedou na Travel Service například leasing letadel, nebo jen smlouvy s cestovními kancelářemi, z nichž největší je Exim Tours. „Dozorčí rada Českých aerolinií dnes schválila parametry spolupráce s jinou společností v charterové dopravě a odsouhlasila jejich předložení valné hromadě,“ uvedl předseda rady Michal Mejstřík.

„Jasně strukturovaná nabídka a související diskuse se týkají takového řešení strategické spolupráce, které by Českým aeroliniím umožnilo lépe se zaměřit na svůj core business,“ vyjádřila se dnes mluvčí ČSA Hana Hejsková. Znamená to, že aerolinie se chtějí zaměřit na pravidelné linky. Prezident ČSA Miroslav Dvořák nedávno týdeníku Euro řekl, že cílem je co největší využití stávající letadlové flotily a pracovních míst.

ČSA začne spolupracovat s konkurencí na charterech (zdroj: ČT24)

Pokud ČSA prodají svou charterovou divizi, bude to pokračování trendu prodeje majetku, který více či méně intenzivně probíhá poslední čtyři roky. Naposledy firma prodala svou sídelní budovu pražskému letišti za 607 milionů korun, dalších 764 milionů získaly aerolinie za prodej duty free obchodů francouzské společnosti Lagardère Services.