Záchrana Řecka bude stát 25 miliard dolarů

Paříž - Experti Mezinárodního měnového fondu (MMF) odhadují, že záchrana řecké ekonomiky před bankrotem bude stát od 20 do 25 miliard dolarů, tedy zhruba 480 miliard korun. Tyto peníze budou potřeba na to, aby řecký finanční trh zůstal solidní, napsal dnes francouzský list Le Monde. Řecká vláda myšlenku obrátit se na MMF se žádostí o pomoc nevylučuje.

Podle Le Monde považují pomoc Řecku od MMF za jednu z možností i někteří představitelé eurozóny. Proti se však postavil evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia a prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet označil takovou pomoc za ponižující.

Ředitel fondu Dominique Strauss-Kahn nicméně ve čtvrtek uvedl, že MMF je připraven Řecku pomoc poskytnout, pokud by o to byl požádán. Věří ale, že vláda v Aténách podnikne všechny nezbytné kroky a zvládne nynější fiskální krizi sama.

Řecko postihla krize předlužených veřejných financí a hrozí mu státní bankrot. Vláda proto pod tlakem Bruselu a finančních trhů vypracovala razantní plán úspor, který má snížit rozpočtový deficit z loňských téměř 13 procent pod tři procenta hrubého domácího produktu do roku 2013.