Rekordní emise státních dluhopisů dostala od poslanců zelenou

Praha – Sněmovna dnes schválila vydání státních dluhopisů za 153,2 miliardy korun na krytí letošního schodku státního rozpočtu. Zároveň také dovolila vládě vydat dluhopisy za dalších 14 miliard, ze kterých se bude financovat loňský deficit. Podle ministra financí to však ještě není konečná. Stát letos bude potřebovat vydat dluhopisy celkem za 290 miliard korun.

Pro zákon zvedlo ruce 124 poslanců napříč všemi parlamentními stranami s výjimkou komunistů, kteří se hlasování zdrželi. Janota hladký průchod zákona o emisi dluhopisů sněmovnou uvítal. „Mně to dává jistotu rozumného financování v letošním roce,“ poznamenal. „Mohu připravit rozumnou strategii financování s rozumnou účastí střednědobých a dlouhodobých dluhopisů,“ dodal. Zákon nyní zamíří do Senátu, pokud uspěje i tam, zamíří na stůl prezidenta.

Kromě dluhopisů použije letos stát na krytí schodku také přijaté úvěry, s financováním deficitu mu pomohou také vyšší zůstatky na účtech státních finančních aktiv.

Stát vydává dluhopisy (zdroj: ČT24)

Přesto nebude emise dluhopisů v rekordní 167miliardové výši stačit. Janota předpokládá, že letos stát vydá dluhopisy v celkové hodnotě 290 miliard korun, protože potřebuje financovat i starší dluhy, jejichž splatnost nastane letos. Peníze na jejich splacení získá prodejem nových dluhopisů. „Je to tristní, ale je to tak,“ posteskl si ministr.

Poslanec Michal Doktor (ODS):

„Podle mého soudu budou příští léta spojena s potřebou financovat velký objem státního dluhu nejen v našem prostoru, ale v prostoru celé Evropy.“


Státní dluh České republiky se loni zvýšil téměř o 179 miliard na 1,178 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 112 tisíc korun.

  • Ministr financí Eduard Janota autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1146/114592.jpg
  • Michal Doktor autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/481/48084.jpg