Sunny Days nesmí vypravit už žádný zájezd

Praha – Ministerstvo pro místní rozvoj trvá na tom, že společnost Sunny Days, která se změnila z cestovní kanceláře na agenturu, už nesmí vypravit žádný zájezd. Právo pořádat zájezdy mají totiž pouze pojištěné cestovky, agentury, které ze zákona pojištěné být nemusí, mohou pouze prodávat zájezdy cestovních kanceláří.

„V tomto momentě nemůžou vypravit zájezd, protože jsou agenturou,“ prohlásil mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Martin Ayrer. Další klienti přitom měli se Sunny Days odletět na dovolenou už v neděli. Jedinou možností, jak zájezd uskutečnit, je podle Ayrera to, že by si ho přebrala jiná cestovka. S tím by ale museli souhlasit klienti, protože by šlo o změnu cestovní smlouvy. Další možností, která připadá v úvahu, je vrácení peněz. Sunny Days má k dnešnímu dni prodáno zhruba 150 zájezdů, v neděli má odletět asi 30 lidí.

Klienti, kteří už odjeli, chrání pojišťovna Generali

„Na klienty, kteří už odjeli do zahraničí, se vztahuje pojistná smlouva proti úpadku - to znamená, že ti by měli být chráněni touto smlouvou,“ tvrdí Ayrer.

Sunny Days už není cestovní kanceláří (zdroj: ČT24)


Sunny Days byla do neděle pojištěna proti úpadku u Generali. Ta jí ale na letošní rok smlouvu údajně kvůli špatné finanční situaci neprodloužila. Ministerstvo pro místní rozvoj proto požádalo živnostenský úřad o odebrání koncese na provoz cestovní kanceláře.

Řízení však bylo brzy zastaveno, Sunny Days se přeměnila na cestovní agenturu sama. „Velmi stručně řečeno, nemáme co odebrat, zrušili si ji sami,“ informoval mluvčí městské části Praha 5 Radovan Myslík. Vedení Sunny Days nyní hledá pojišťovnu v zahraničí, s tuzemskými ústavy se společnost nedohodla.