Distributoři benzinu okrádají stát o miliardy

Praha – Obchodníci s pohonnými hmotami připravili podle Lidových novin stát až o dvě miliardy korun. Obchodování s benzinem se vymklo kontrole. Kvůli podvodům s placením spotřební daně se na trhu denně prodají tisíce litrů nezdaněného benzinu. Mnoho benzinek ale nemá na vybranou. Musejí s podvoníky obchodovat, aby přežily. Distributoři, kteří tak jednají, získají velikou výhodu na trhu. Právě toto nakupování levnějšího benzinu totiž mnohdy stojí za často velkými cenovými rozdíly mezi jednotlivými pumpami.

Obchodníci zneužívají této výhody, kterou podvodem získali. „To se stane v případě, kdy obchodník využije části ušetřených prostředků k posílení své pozice na trhu právě snížením koncových cen,“ řekl Ivan Indráček, předseda Sdružení provozovatelů čerpacích stanic ČR.

Podvodníci mají při okrádání státu na výběr mezi dvěma modely

Princip úniků je přitom podle předsedy sdružení jednoduchý. Firmy buď daň vůbec nepřiznají a stát tak ani neví, že se něco nepravého děje, nebo ji přiznají, ale odvedou přes fiktivní pokuty všechny peníze ze společnosti. Daň pak není z čeho platit. „Úmysl, že firma daň nechtěla zaplatit již od začátku, prakticky dokázat nelze,“ uvádí Jan Knížek z daňové správy ministerstva financí.

Stát o nekalých obchodech ví, podle Knížka je ale na podvodníky krátký. Pokud se totiž obchodník k dani nepřiznal, protože nemá na její zaplacení, o trestný čin se nejedná. Ministerstvo financí loni založilo pracovní skupinu, která hledá způsoby, jak nekalému obchodování zamezit. Lehké to ale nebude. Obchodovat s palivy může totiž každý, a to aniž by o tom předem informoval stát.