Okázalý luxus se letos v Davosu nenosí

Davos – Ve švýcarském Davosu pokračuje každoroční, letos již čtyřicátý, ekonomický svátek - Světové ekonomické fórum. V alpském městě se vystřídá více než 30 hlav států a půl třetího tisíce špiček z politiky, obchodu a kultury. Davos se proto proměnil v nedobytnou pevnost. Bezpečnost světové elity z více než 90 zemí zajišťují vrtulníky a přes 5 000 vojáků a policistů. Fórum se dnes neslo také v duchu ekonomických potíží Řecka. Na zemi se vede politický a finanční útok jako na slabý článek, z eurozóny však nevystoupí, uvedl řecký premiér Jorgos Papandreu.

„Nechtějí okázalý luxus, to znamená méně šampaňského. Místo něj spíš víno, od kaviáru se uchylují spíš k místním jídlům, aby nedávali světu falešné signály,“ komentuje pochmurnou náladu způsobenou odeznívající ekonomickou krizí v Davosu Ernst Wyrsh, generální manažer z hotelu Belveder.

Šéfové bank se obávají Obamových návrhů

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Nejdiskutovanějším tématem jsou návrhy amerického prezidenta Baracka Obamy například na rozdělování velkých bank či zvláštní bankovní daň. Někteří ekonomové prezidentovi dávají za pravdu. Souhlasí, že když jsou finanční instituce příliš velké, jsou blízko selhání. Podle nich je třeba separovat investiční a komerční bankovnictví. „Souhlasím s prezidentem Obamou. Dámy a pánové, pokud budeme nadále udržovat nerovnováhy, které jsou příčinou toho všeho, z krize se nedostaneme,“ uvádí francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Šéfové podnikatelské sféry se ale Obamových silných slov obávají. Bojí se přílišného zásahu vlád do finančnícho sektoru. Někteří jako třeba šéf Goldman Sachs Lloyd Bnakfein svojí účast na fóru odmítli.

Každý rok se město jen hemží limuzínami a vrtulníky. Letos se organizátoři rozhodli pro propagaci snižování emisí oxidu uhličitého. Výzvu vyslyšeli jen někteří. Ti se vozí v golfových vozících nebo jezdí kočárem.

V Davosu se probírají také ekonomické problémy Řecka

Podle řeckého premiéra Jorgose Papandreua vedou finanční spekulanti a politické nebo finanční subjekty tlakem na Řecko jako na slabý článek eurozóny útok na celou měnovou unii. Papandreu zdůraznil, že Atény z eurozóny vystoupit nehodlají. Němečtí a francouzští činitelé mezitím popřeli zprávy, podle nichž plánují země eura poskytnout Řecku finanční pomoc, s níž by překonalo těžkou rozpočtovou krizi.

Jorgos Papandreu, řecký premiér:

„Je to útok na eurozónu ze strany jistých zájmů, politických nebo finančních, a některé země jsou často využívány jako slabý článek.“

„Cílem jsme nyní my a roli v tom hraje zejména postranní motiv nebo nějaký plán, a samozřejmě i spekulace na světových trzích,“ objasňoval premiér. Uvedl však, že Řecko je zodpovědné za to, že uvede své finance do pořádku, a eurozóna mu při tom pomůže udržet disciplínu.

Navíc řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu dnes popřel, že by Řecko jednalo s Čínou o prodeji svých dluhopisů, a dodal že Atény chtějí získávat peníze k pokrytí dluhu stále především na evropských trzích: „Rozhodně neexistuje žádná dohoda a čínským vládním místům nebyly předloženy žádné žádosti.“ Dohady o finanční záchraně Řecka Čínou, které se ve středu objevily ve světovém tisku, označil ministr za směšné.