Polsko se jako jediné v EU vyhlo krizi

Varšava - Polská ekonomika podle předběžných údajů loni vzrostla o 1,7 procenta. Polsko se tak jako jediný stát Evropské unie vyhnulo recesi. Tempo růstu jeho ekonomiky sice zpomalilo z pěti procent v roce 2008, výsledky ale přesto překonaly odhady analytiků. Míra nezaměstnanosti se ale v Polsku zvýšila. Místopředseda polské vlády Waldemar Pawlak tento měsíc v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že polská ekonomika může v prvním pololetí letošního roku stoupnout o více než dvě procenta, poté však zřejmě tempo kvůli vývoji ve světě poněkud zpomalí.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že hrubý domácí produkt za rok 2009 vykáže růst o 1,6 procenta. Investice v loňském roce meziročně klesly o 0,3 procenta a domácí poptávka o 0,9 procenta. Soukromá spotřeba naopak o více než dvě procenta stoupla. Ekonomové očekávají pro letošek růst polského HDP o 2,6 procenta.

Polská ekonomika sice roste, země se však potýká s přibýváním lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti v Polsku se v listopadu zvýšila na více než 11 procent. Počet nezaměstnaných v Polsku tak stoupl na 1,81 milionu.