„Lepší svět“ nám zařídí fórum v Davosu

Davos – V Davosu dnes již po čtyřicáté začínají schůzky Světového ekonomického fóra. Světoví finančníci, politici, podnikatelé, diplomaté a celebrity ale tentokrát budou méně slavit. Svět se stále vzpamatovává z následků hospodářské krize, mnoho zemí je extrémně zadlužených následkem podpory ekonomiky a snahy zachránit banky. Hlavním tématem tedy letos bude lepší svět pomocí kooperace na globální úrovni. Fórum zahájí francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Reforma bankovního a finančního sektoru stojí v programu fóra nejvýše. Takové opatření má pomoci reformovat tuto oblast tak, aby se předešlo dalším finančním krizím vzešlým z úvěrové a investiční horečky. Důležitým projednávaným bodem bude nejspíš i nebezpečí státních bankrotů zemí, jejichž zadluženost prudce vzrostla v důsledku recese.

Zakladatel fóra Klaus Schwaab

„Čeho tu chceme dosáhnout, je, aby si vrcholní byznysmeni a samozřejmě taky politici uvědomili, s jakým problémem bojujeme.“

V Davosu dnes začíná Světové ekonomické fórum (zdroj: ČT24)

Bankéřů bude zřejmě v letošním Davosu méně než jindy. „Vědí, že proti bankám se zvedl velký odpor, a nechtějí se před tolika fotoaparáty nechat vidět, jak přecházejí z jedné party na druhou,“ uvedl novinář Reuters Peter Thal Larsen. Podle Financial Times bude v Davosu mnoho šéfů amerických bank lobovat proti plánům prezidenta USA Baracka Obamy na reformu bankovnictví. Šéf Bílého domu plánuje mimořádně zdanit nebo bankám zakázat obchodovat na vlastní účet.