Stát zaplatí za obrněné transportéry pět miliard, ministr sliboval dvě

Praha - Celková cena lehkých obrněných vozidel Iveco, které kupuje ministerstvo obrany se pravděpodobně vyšplhá téměř na pět miliard korun. Loni přitom ministerstvo uzavřelo smlouvu na dodávku 90 těchto vozidel i s logistikou a municí za více než 3,6 miliardy korun. Šéf resortu Martin Barták tak bude muset žádat ministerstvo financí o schválení vyšší ceny za tento projekt. Ještě loni ale tvrdil, že vozidla budou stát nejvýše dvě miliardy. Informuje o tom dnešní vydání deníku E15.

Když jeho úřad těsně před Vánocemi oznamoval uzavření kontraktu s firmou Praga-Export na dodávku 90 obrněnců, Jan Pejšek z tiskového oddělení rezortu tvrdil: „Částka dvě miliardy korun přibližně odpovídá ceně samotných vozidel. Zbytek tvoří zbraňové systémy, munice a logistika. A zhruba 600 milionů je DPH.“

Nyní se však ukazuje, že ani tato cena není konečná, protože kromě 90 vozidel nakoupí ministerstvo ještě dalších 30. Všechna chce navíc dodatečně vybavit radiostanicemi a navigačními systémy z USA. Celková cena tak podle odborníků přesáhne 4,8 miliardy korun.

Kontrakt proběhl bez výběrového řízení

Na podzim ministr Barták prohlašoval, jak bude současná dodávka desítek kusů vozidel Iveco výhodná, protože je bude česká armáda nakupovat společně se slovenskou. „Bylo to tak zdůvodněno i vládě. Nic takového se ale nestalo. Slováci zatím nekoupili ani jedno vozidlo,“ uvedl místopředseda sněmovního výboru pro obranu Antonín Seďa (ČSSD).

„Hlavní problém je v tom, že nebylo vypsáno výběrové řízení. Nebyly zveřejněny přesné specifikace, co vlastně ministerstvo požaduje. V té částce se může skrývat cokoli,“ dodal poslanec Seďa.

Iveco M65E

Tato lehká obrněná vozidla mají v armádních plánech nahradit část původně požadovaných kolových obrněných transportérů typu Pandur II a doplní počty kolových obrněných vozidel u mechanizovaných brigád české armády. S jejich využíváním počítá i EU pro potřeby nově budované česko-slovenské jednotky (tzv. Battlegroup).

Iveco
Zdroj: ČT24