Česká spořitelna se ujme poboček HSBC pro soukromou klientelu

Praha – Pobočkovou síť tuzemské Hongkong and Shanghai Banking Corporation pro soukromou klientelu převezme Česká spořitelna. Jde o dvě pobočky v Praze a jednu v Brně. Česká pobočka britské HSBC se totiž rozhodla přestat poskytovat služby soukromým klientům a chce se soustředit pouze na firemní klientelu a investiční bankovnictví. Spořitelna se zase chce tímto krokem zaměřit na nový segment movitých klientů.

„Klientům HSBC poskytneme transakční účet a související služby ve srovnatelném rozsahu a zároveň zachováme stávající standardy obsluhy. Pobočky HSBC budou i nadále poskytovat služby výhradně této klientele,“ uvedl ředitel úseku rozvoj obchodu České spořitelny Martin Techman.

Banka se v Česku zaměřovala na bohaté klienty. Podmínkou založení konta osobního bankovnictví Premiér bylo složení částky jeden milion korun do půl roku od podepsání smlouvy. Výhodou pro klienty byl například bezplatný výběr z bankomatu, a to po celém světě, či poradenství v oblasti investičního bankovnictví od expertů v Česku i zahraničí. Ani vedení účtu nebylo zpoplatněno.  

Na českém trhu působí HSBC od roku 1997. Patří mezi největší světové banky. Po vypuknutí krize sice nepodléhala státnímu dohledu, teď ale šetří. Kromě restrukturalizace poboček prodává i evropská sídla a jen ve Velké Británii chystá výpovědi téměř pěti tisíc zaměstnanců.