Úřady práce praskají s novým rokem ve švech

Jihlava – Úřady práce v Česku zatím necítí oživení ekonomiky, hospodářská krize podle nich ve většině regionů nepolevila. Za první tři lednové dny se na úřady nahlásily tisíce lidí, většinou je jich víc než loni za stejnou dobu. Minimálně do pololetí, možná déle, tak úřady práce očekávají trvalý mírný růst míry nezaměstnanosti. Největším problémem všech regionů je zřejmě úbytek volných pracovních míst. Na vysokém počtu lidí bez práce se podílí zejména hospodářská krize, ale i konec sezónních prací. Nejvíce nezaměstnaných přibylo v prvních dnech tohoto roku podle předběžných odhadů úřadů práce na Vysočině. Armáda nezaměstnaných naverbovala přes 2800 lidí, což je asi o 300 víc než před rokem.

Například na Úřad práce v Jihlavě se během prvních tří pracovních dnů nového roku do evidence nově nahlásilo 750 lidí. Míru nezaměstnanosti v okrese Jihlava to zřejmě zvýší i nad deset a půl procenta. „Situace na trhu práce se zhoršila, přibylo výrazně uchazečů o zaměstnání a snížil se počet volných míst, které máme k nabízení,“ tvrdí Jarmila Klejzarová z Úřadu práce v Jihlavě.

Na Vysočině se propouští i v zemědělství

Vysočina jako nejsilnější zemědělský kraj u nás hlásí výrazné propouštění také u výrobců mléka nebo v rostlinné výrobě. „Nikdy to nebylo v takovém množství jako teď a zvláště ze zemědělství. Přicházejí i od firem, které nikdy nepropouštěly,“ tvrdí Martin Kouřil, ředitel Úřadu práce v Havlíčkově Brodu. Vlastimil Vaněk, ředitel Okresní agrární komory v Jihlavě, pak otevírá otázku návratu sezónních pracovníků zpět do práce. „Jaké množství lidí se potom na jaře nebo v létě do podniku vrátí, nebo nevrátí, to je otázka,“ podotýká Vaněk.

Armáda nezaměstnaných zaklepala na dveře úřadu práce výrazně také v Pardubickém kraji. Na začátku ledna se zde zaevidovalo asi 2 000 lidí. V Pardubicích nově propouštěla například chemička Synthesia, Armáda ČR a výrobce autorádií Panasonic. Celkem šlo asi o 150 lidí. „Zaměstnavatelé propouštějí i lidi, kteří dlouhodobě pracují, ta krize doléhá na všechna odvětví,“ tvrdí Petr Klimpl, ředitel Úřadu práce Pardubice.

Na Karlovarsku lákají na volná místa neplatné nabídky

V Karlovarském kraji zaevidovaly úřady práce asi o polovinu více uchazečů než počátkem roku 2009. První dojem z nabídky volných míst u karlovarského úřadu práce je přitom nadějný. Hledá se třeba lékař, vrchní sestry, vedoucí obchodu, sociální kurátor charity anebo právník Českomoravské konfederace odborových svazů. Jedna z uchazeček o zaměstnání nicméně říká, že se v mnoha případech přesvědčila, že výběrová řízení jsou dávno předem rozhodnutá. „Firmy mají zákonem dané oznámit přijímání lidí v nabídkách na úřadu práce. Přitom to ale v mnoha případech řeší z vlastních zdrojů. Je to jenom pro formu,“ tvrdí Veronika Rohošková, mluvčí ÚP v Karlových Varech.

V Plzeňském kraji je nejhorší situace na Tachovsku, kde míra nezaměstnanosti přesahuje 13 procent, meziročně dvojnásobek. Bez práce je přes 4300 lidí, z nichž čtvrtina ze Stříbrska, kde je nezaměstnanost 18 procent. Ani úřady v Libereckém kraji zatím žádné oživení ekonomiky nezaznamenaly a například na Semilsku pociťují výrazné zhoršení situace. Na úřadech v Olomouckém kraji dosahovala v některých případech pondělní návštěvnost nejvyšších hodnot za poslední roky. Na Královéhradecku museli kvůli lednovému náporu posilovat personál. Na zaevidování lidé čekali i několik hodin.

  • Martin Kouřil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1343/134222.jpg
  • Úřad práce v Karlových Varech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1343/134230.jpg