Finální účet za loňský schodek: 192,2 miliardy

Praha - Finální vyčíslení schodku státního rozpočtu za rok 2009 činí 192,2 miliardy korun. O oficiálních výsledcích hospodaření státu za rok 2009 dnes na tiskové konferenci po jednání vlády informoval ministr financí Eduard Janota. Premiér Jan Fischer už v neděli předběžně hovořil o schodku 195 miliard korun. Ministerstvo financí přitom očekávalo, že se deficit bude pohybovat kolem 165 miliard korun.

„Je to historicky nejvyšší deficit a byl ovlivněn výhradně neplněním příjmů rozpočtu,“ prohlásil Janota. Příjmy rozpočtu loni skončily na 91,6 procenta příjmů roku 2008. Zároveň výdaje byly vyšší o 7,7 procenta. Největší problém podle Janoty byl propad daňových příjmů, které skončily na 81,5 procenta úrovně předloňského roku: „V rozpočtu tak chybělo více jak 110 miliard. Včetně pojistného byl ten výpadek téměř 160 miliard korun.“

Kvůli schodku by tak podíl deficitu veřejných financí na HDP podle odhadů ministra financí loni stoupl na 6,6 až 6,9 procenta. „Je to číslo velmi nepřijatelné a utvrzuje mne v tom, že ty ozdravné kroky musí být provedeny,“ zdůraznil Janota. Předloni byl deficit veřejných financí 2,1 procenta. Pro přijetí eura je přitom potřebné deficit udržet pod třemi procenty.

Reportáž Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)

Loňská vláda počítala s 38miliardovým schodkem

Přitom ještě ve schváleném loňském rozpočtu, který připravila minulá vláda Mirka Topolánka (ODS), se počítalo se schodkem asi 38,1 miliardy korun. Poslanci jej ale v listopadu navýšili zhruba na 52,2 miliardy korun, aby stát měl dostatek peněz na výplatu důchodů. „My jsme dělali rozpočet v situaci, kdy ty nejpesimističtější odhady centrální banky, světové banky, byly optimističtější, než jak to ve skutečnosti dopadlo,“ uvedl lídr ODS Mirek Topolánek.

Ovšem bylo ale jasné, že hospodaření státu skončí kvůli hospodářské krizi s ještě vyšším deficitem. Ministerstvo očekávalo, že bude kolem 165 miliard korun. Levicoví politici hovořili o schodku kolem 200 miliard korun. „Vláda Mirka Topolánka dosáhla za loňský rok za pomoci nejlepšího ministra financí světa Kalouska schodku státního rozpočtu ve výši téměř 200 miliard korun,“ komentoval stav českých veřejných financí předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek.

Schodek ve výši zhruba 163 miliard korun předpokládá rozpočet na rok 2010. Poslanci ale na návrh levice udělali v hospodářském plánu přesuny asi za 12 miliard: přidali na přímé platby zemědělců, na platy státních zaměstnanců včetně učitelů a na sociální služby. Sněmovna bude ale jednat už v tomto měsíci o dalších návrzích, které by schodek zvýšily.

Státní finance si ale ještě můžou mírně polepšit - tehdy, když do rozpočtu přiteče část výnosu daně právnických osob. Některým z nich totiž vláda v rámci úsporných opatření odpustila placení záloh. Ministr Janota ale už dříve řekl, že tato akce rozpočtu nepřinese více než 5 miliard.

Schodek státního rozpočtu
Zdroj: ČT24