Spotřebitelé budou možná lépe chráněni před nekalou soutěží

Praha – V Česku se množí tzv. katalogové podvody, kdy jsou spotřebitelé různými právními kličkami klamáni a hrozí jim upsání se k nevýhodným transakcím, proti kterým se pak mohou jen obtížně bránit. Počet těchto nekalých obchodů je u nás překvapivě vysoký a mezi podvedené subjekty patří i mnoho institucí státní správy včetně policejního prezidia či Nejvyššího správního soudu. Návrh zákona z dílny ČSSD, která má tento stav řešit, projedná v pondělí vláda.

„Nyní se může lehce stát, že zákazník podepíše nějakou smlouvu v katalogu, jejíž obsah je ve skutečnosti takový, že by to nikdo rozumný nepodepsal,“ komentoval současný stav poslanec Pavel Němec (ČSSD), který je jedním z navrhovatelů. Proti tomu se však nelze účinně bránit, jelikož podle současného znění obchodního zákoníku je nekalá soutěž možná jen mezi dvěma konkurenčními subjekty. A tím zákazník není.

Nová definice nekalé soutěže

Připravovaná novela se bude týkat obchodního zákoníku a podle jejích tvůrců vychází z rakouské právní úpravy, která se v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie jeví jako nejefektivnější. Jedná se v podstatě o revoluční změnu, protože pokud bude zákon schválen, bude možné označit za nekalou soutěž různé podvodné jednání mezi dvěma jakýmikoli subjekty," řekl Němec.

Pokud novela projde do druhého čtení, hodlá prý Němec ještě předložit pozměňovací návrh, který by zakazoval možnost zneužití tzv. rozhodčí doložky. V případě, kdy zákazník podepíše rozhodčí doložku, znamená to, že případný spor se vůbec nemusí dostat k soudu, ale rozhodne o něm rozhodčí orgán. Dokonce se může jednat o rozhodčí orgán v cizí zemi a zákazník se pak o rozhodnutí dozví až tehdy, když mu přijde exekuční příkaz.