Čtvrtina Islanďanů v petici odmítla splácet dluhy zkrachovalé banky

Reykjavík - Téměř čtvrtina Islanďanů již podepsala petici, ve které žádají prezidenta, aby vetoval návrh zákona, podle kterého by Island měl proplatit zhruba pět miliard dolarů britským a nizozemským věřitelům, které zasáhl kolaps islandských bank. Petice rovněž vyzývá prezidenta Olafa Ragnara Grimssona, aby svolal referendum, ve kterém by se o splácení dluhů bank rozhodlo. Obyvatelé Islandu totiž odmítají platit ze svých kapes za chyby bank. Prezident slíbil, že názor veřejnosti zváží.

Na začátku tohoto týdne islandský parlament schválil znění kontroverzního zákona, podle kterého by měl ostrovní stát uhradit ztráty Británie a Nizozemska v roce 2008. Obě země měly uložené peníze na spořicích účtech internetové banky Icesave. Zákon však ještě čeká na podpis prezidenta.

Na petici proti zákonu se podepsalo již 56 089 lidí, což je 23 procent obyvatel ostrova. „Považujeme za rozumný požadavek, aby ekonomické zatížení současných i budoucích generací Islanďanů ve formě státní záruky za platby Icesave Velké Británii a nizozemské vládě bylo předmětem celostátního referenda,“ stojí v petici, kterou dala dohromady skupina InDefence.

Islanďané žádají veto zákona (zdroj: ČT24)

Zákon prý pomůže zemi ke vstupu do Evropské unie

Podle InDefence by zavedení zákona představovalo obrovské riziko pro ekonomickou budoucnost Islandu. Islandští představitelé však doufají, že by nový zákon pomohl zemi přiblížit se ke vstupu do Evropské unie.

Británie i Nizozemsko pět miliard dolarů vyplatily jako kompenzaci klientům Icesave ze své země po krachu banky. Island chce nyní tento dluh splatit sám. Nový plán však parlamentem prošel velmi těsně, ze 63 poslanců se pro vyslovilo jen 33. Pět miliard dolarů představuje zhruba 40 procent islandského HDP a pro islandské obyvatele půjde o velkou ekonomickou zátěž.