Rusko hrozí Evropě, že přeruší dodávky ropy, dohoda se ale blíží

Bratislava/Praha – Po několik hodin dnes žila Evropa v nervózním očekávání ropné krize. Tak totiž zapůsobilo ranní varování Ruské federace, že Ukrajina dělá problémy ohledně tranzitních poplatků za přepravu ropy. Rusko hrozilo přerušením dodávek na Slovensko, do Česka a Maďarska. Večer ale ruské ministerstvo energetiky ohlásilo, že se Moskva s Kyjevem nakonec dohodly na podmínkách nové dohody a žádné přerušení dodávek se neočekává.

Tiskový a informační servis Úřadu vlády:

„V dopise obdržela vláda oficiální informaci o tom, že ruský ministr energetiky v rámci dohodnutého systému včasného varování oznámil možnost přerušení dodávek ropy do tří členských zemí EU.“

Na počátku letošního roku přerušilo Rusko dodávky zemního plynu přes Ukrajinu do Evropy. To samé dnes hrozilo znovu, tentokrát však s jinou surovinou.

Reportáž o možném přerušení dodávek ropy (zdroj: ČT24)

Prezident ruského provozovatele ropovodů Transněfť Nikolaj Tokarev dnes řekl, že Ukrajina žádá Rusko, aby zaplatilo více za tranzit ropy, a zvýšila i požadavky týkající se garance minimálního objemu přepravené ropy. Tyto podmínky ale byly pro Rusynepřijatelné, a hrozili tak přerušením tranzitu přes Ukrajinu.

Energetický zmocněnec ukrajinského prezidenta Bohdan Sokolovskyj poté řekl, že Ukrajina nemá důvod přerušit tranzit ropy z Ruska do Evropy, a varování, které Rusko zaslalo Evropské unii, mělo pouze poškodit pověst Kyjeva.

Ukrajina později začala ze svých požadavků ustupovat. „Ze strany Ukrajiny přišla dnes odpoledne informace, že Ukrajina stáhla některé své požadavky, které na začátku měla,“ podotknul dnes technický ředitel společnosti Vít Tůma.

Česko by zimu zvládlo i bez dodávek ropy z Ruska

I kdyby ale nakonec Rusko do Evropy neposlalo ani kapku ropy, Česko by se ani tak do problémů dostat nemělo. Surovinu může do země ve větší míře přivážet i ropovodem z Německa a spotřebu může pokrýt i z vlastních zásob. „Celou zimu bychom zvládli bez problémů. Později by to už bylo na úkor ceny, protože podobně jako v roce 2008 by se většina ropy dodávala přes Ingolstadt (ropovod IKL z Německa), což je dražší než přes ropovod Družba,“ řekl náměstek českého ministra průmyslu Tomáš Hüner.

Tomáš Hüner, náměstek ministra průmyslu a obchodu:

„Situace skutečně není nikterak výjimečná. Bohužel, díky rusko-ukrajinským vztahům jak v plynu, tak v ropě se každoročně opakuje. (…) Samozřejmě dochází k velmi intenzivnímu jednání, protože jde o desítky až stovky miliard.“

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) bude přesto v úterý jednat s Unipetrolem o případném společném postupu, pokud by výpadek přece jen nastal. „Česká republika má v současnosti zásoby ropy a ropných produktů na 101 dní,“ řekl ředitel odboru správy hmotných rezerv SSHR Petr Holoubek. Ropa se na těchto zásobách podílí z poloviny.

V klidu zůstali i na Slovensku

Případné odstřižení dodávek ropy by nemělo do velkých problémů dostat ani Slováky nebo Maďary. I přesto, že k nim neproudí surovina odjinud, mohli by ji v případě nouze přivážet po silnici nebo železnici. „Mohu bez obav říci, že jsme na to dostatečně připraveni. I kdyby 1. ledna ropa přestala na Slovensko téct, půjdeme cestou našich rezerv a zásob, které máme k dispozici, a přežijeme bez jakýchkoli těžkostí celou zimu,“ uklidňoval dnes slovenský premiér Robert Fico. Zásoby ropy by Slovensku vystačily na 94 dní.

Problémy dodávek ropy z Ruska trvají již od devadesátých let minulého století

1990 – první přerušení. Důvodem jsou vnitřní problémy Sovětského svazu.  

1991 – nové přerušení. Pomoc přišla z pobřeží Jadranu. Pomohl ropovod Adria.

1994 – dodávky zastaveny kvůli potížím při vydávání licencí.

1995 – pozastavení proudění ropy kvůli neshodám mezi Ruskem a Ukrajinou o výši poplatků za přepravu ropy.

1996 – přerušení dodávek ze stejných důvodů jako v roce 1995.

2007 – Rusko zavedlo exportní clo na ropu do Běloruska, Minsk zavedl odvetná opatření a došlo k dalšímu výpadku.

2008 – Rusko prudce snížilo dodávky ropy do ČR.

2009 – Výpadek elektrického proudu na západě Ukrajiny zastavil dodávky ruské ropy do Evropy.