Do novoborského Crystalexu se vrací život

Nový Bor - V novoborských sklárnách Crystalexu dokončují přípravy na rozjezd výroby. Ve druhé polovině ledna příštího roku bude nový majitel zaměstnávat už 250 lidí. Výhledově chce dát práci další stovce. Celý region se po krachu Crystalexu ze začátku roku potýká se sedmnáctiprocentní nezaměstnaností. Nyní Nový Bor pomalu ožívá. Podle starosty Jindřicha Mareše je každé nové pracovní místo úspěchem.

Před rokem vypouštěli skláři v Crystalexu pece. Teď je znovu temperují. Rozjezd výroby připravuje stovka zaměstnanců, kteří montují automatické linky. „Jsou tady řemeslníci, jsou tu i nějací úředníci a obchodníci, takže život se sem začíná vracet,“ řekl předseda odborového svazu Crystalexu František Kuric.

Výhledově chce nový majitel Crystalexu nabídnout práci až 350 lidem. Před krachem tu pracovalo 1700 sklářů. Novoborsko teď patří mezi regiony s největší nezaměstnaností v Česku. Práci tu nemá téměř každý pátý obyvatel. „Samozřejmě to ovlivní nezaměstnanost na Novoborsku pozitivně, ale ne tolik, jak bychom si všichni přáli,“ podotkla mluvčí českolipského úřadu práce Marcela Ottová.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Jindřich Mareš, starosta Nového Boru:

„V tuto chvíli každé pracovní místo, které v Novém Boru vznikne, je úspěch. … Vloni, když jsme se tu scházeli, to bylo slovíčko beznaděj a já teď můžu konstatovat, že je tu naděje.“

Jiní větší zaměstnavatelé, kteří by nabídli Novoborsku nová místa, jsou však zatím v nedohlednu. Lidé si tak budou muset hledat práci v jiných regionech.