Nákupní horečka pokračuje - koupěchtiví lidé využívají povánoční výprodeje

Praha - Vánoce jsou za námi, a přesto mnoho lidí znovu vyráží do obchodů. Obchodníci totiž již dva dny po Štědrém dnu spustili povánoční výprodeje - stejně jako v loňském roce. Lákají nakupující na různé slevové akce. Některé z nich začínají už dnes, jiné až během několika dnů. Obchodníci slibují, že zákazníci ušetří i víc než polovinu oproti původním cenám. Například Tesco nabízí na některý sortiment slevu až 75 procent, Ikea zve věrné zákazníky do obchodů na výprodeje už od 7:00. Ve slevách lze před Silvestrem koupit i lahůdky a alkohol. Ačkoli slevy potrvají celý leden, váhat se podle odborníků nevyplatí.

V prodejnách Tesco pořídí kupující za čtvrtinu původní ceny některé hračky, dekorace, svíčky, balicí papíry nebo kosmetické balíčky, sdělila dnes mluvčí firmy Eva Karasová. Slevu až 70 procent poskytuje obchodník na oděvy, o polovinu levněji nabízí Tesco některý nábytek. Společnost Ahold ve svých obchodech Albert poskytovala například na hračky nebo kosmetické balíčky až poloviční slevy už těsně před Štědrým dnem. „Další vlna výrazných slev a oblíbené výprodeje začnou v supermarketech a hypermarketech Albert po Vánocích,“ uvedla firma. 

Jan Pazour, ředitel Arkády Pankrác

„Slevy, které obchodníci nabízejí, jsou v řádech 30 - 70 procent. Ten zájem je obrovský, jak se můžete sami přesvědčit.“

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Obchodník s nábytkem Ikea láká členy svého zákaznického klubu na možnost nakoupit dnes ve výprodejích s předstihem od 7:00, běžně své prodejny otevírá v deset dopoledne. Zákazníkům zapojeným do věrnostního programu nabízí ve své restauraci i snídani za jednu korunu. 

Před oslavami Nového roku se prodejci předhánějí i v nabídkách zlevněného alkoholu a lahůdek. Předsilvestrovské slevy až 40 procent jsou připraveny pro zákazníky obchodů Tesco, sekty, vína nebo sýry mohou lidé podle letáků nakoupit za ceny nižší než obvykle prakticky ve všech maloobchodních sítích. 

Na slevy mezi svátky a povánoční výprodeje letos Češi podle průzkumu společnosti Deloitte počkají s nákupem většiny vánočních dárků. Ve slevách v období Vánoc letos Češi chtějí nakoupit 59 procent vánočních dárků, v povánočních výprodejích 12 procent, v předstihu pořídili pouze třetinu dárků. Vyčkávací taktiku Martin Tesař ze společnosti Deloitte zdůvodnil tím, že lidé díky pozdějším nákupům dárků očekávají lepší cenové nabídky.

I slevy mají svá pravidla

Odborníci spotřebitele upozorňují, že i zlevňování má svá zákonná pravidla. „Vždy musí být uvedena cena původní a cena nová. Původní cena musí být přeškrtnutá, nesmí nikdy chybět,“ tvrdí Jan Mišurec, mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů s tím, že nová částka musí být na štítku vyznačená přímo v korunách. To znamená, že nestačí jen označení „sleva 90 procent“ - to je podle Mišurce nezákonné.

Ceny teď nepadají jen v kamenných prodejnách. Levněji se dá nakupovat i po internetu. Nicméně zde jsou ve slevách jen typické vánoční komodity, jako jsou hračky, parfémy, hodinky a podobně. Ostatní věci se slev nedočkaly. Ti, co shánějí například levnou televizi nebo přehrávač, musí jinam. V e-shopech už na ně skoro nenarazí, respektive na skladech jich zbylo málo. „Vánoce byly pro obchodníky dobré, takže lidé nemohou počítat, že slevy budou nějak výrazné,“ vysvětluje Jitka Součková, ředitelka marketingu holdingu Obchodní dům.cz a Kasa.cz.

V kamenných prodejnách lze očekávat ještě větší slevy. Podle ředitele pankráckých Arkád budou v průběhu tohoto víkendu a příštího týdne slevy ještě stále růst.

Na slevy letos podle odborníků doplatí i samotní prodejci

Zatím většinu slev odnesli výrobci a producenti, protože oni byli ti, kdo na to doplatili. A tím, kdo na tom vydělával, komu zůstávala marže, většinou byly obchodní řetězce, vysvětlil pro Českou televizi dosavadní systém slev Daniel Köppl, šéfredaktor časopisu Marketing a média. Odborníci přitom dodávají, že právě to je ta nenápadná, ale velmi důležitá změna, která se letos odehrává. Na své zisky si totiž tentokrát kvůli slevám sáhnou pravděpodobně i samotní prodejci.

  • Vánoční slevy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1325/132455.jpg
  • Vánoční slevy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1325/132454.jpg