Americký HDP vzrostl o 2,2 místo odhadovaných 2,8 procenta

Washington - Ve třetím čtvrtletí rostla ekonomika Spojených států pomaleji, než se čekalo. Její výkon se zvýšil o 2,2 procenta roční míry místo předběžně uváděných 2,8 procenta. Výsledek ovlivnily slabé podnikové investice a razantnější likvidace zásob. Analytici očekávali, že konečný odhad HDP bude stejný jako předběžných 2,8 procenta. Přesto jde o nejlepší výsledek od třetího čtvrtletí 2007.

Oznámeným výsledkem tak letošní třetí čtvrtletí ukončilo předchozí pokles, který trval čtyři čtvrtletí za sebou. Pravděpodobně tak skončila nejhorší hospodářská recese od 30. let minulého století. Za růstem ekonomiky stály vládní programy včetně takzvaného šrotovného a daňové úlevy pro lidi, kteří si kupují svůj první dům. Otázkou zůstává, zda se hospodářské oživení udrží, až vládní podpora ekonomiky vyprší.

Výdaje podniků jsou stále nejisté, stejně jako spotřeba Američanů. Ta sice rostla o tři procenta v posledním čtvrtletí tohoto roku, lidé ale stále nemají velkou chuť utrácet. Se stejným problémem se potýká i Německo. „Německo oddalovalo bolestné propouštění a situace na trhu práce na počátku roku 2010 může dozrát k tomu, že část podniků skutečně propouštět začne, což můžou spotřebitelé bolestivě pocítit,“ uvedl Jan Bureš, analytik Poštovní spořitelny. Německá ekonomika stále klesá, letos její HDP klesne asi o 5 procent, příští rok už by ale měla růst.

Reportáž Pavly Hejlové (zdroj: ČT24)