Podle rejdařů stát zbytečně prostavěl přes miliardu korun

Praha – Při zvedání mostů na Labi stát zbytečně prostavěl přes jednu a půl miliardy korun. Tvrdí to provozovatelé lodní dopravy. Dokud totiž nebude prohloubené také dno, nemůžou kontejnerové lodě kvůli velkému ponoru pod těmito mosty plout. Prohloubení dna ale stát dlouhodobě odmítá. Rejdaři už léta žádají stát, aby zlepšil splavnost Labe. Teď jsou ale překvapeni, když místo do prohloubení dna jdou peníze na zvyšování mostů.

„Ten důvod je jednoduchý, souvisí se splavněním Labe, a to až do Poděbrad. V tuto chvíli zvedáme mosty tak, aby byly možné průjezdy lodí, které jsou vyšší než 5,25 metrů,“ vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy Jakub Plačinský. Jenže bez prohloubení dna se velké nákladní lodě k těmto mostům vůbec nedostanou.

Na zvednutí mostů už dostal stát od Evropské unie miliardu korun a dalších 500 milionů dodal sám. Dvě ze tří zakázek vyhrála společnost Viamont, ve které před vstupem do politiky působil exministr Řebíček. „Působí to na mě tak, že ty peníze byly vynaloženy naprosto zbytečně, že to absolutně nikomu nepomůže ani neprospěje,“ říká právní zástupce rejdařů Aleš Pejchal.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Rejdařům prý nejde primárně o výstavbu často diskutovaného jezu u Děčína, údajně by stačilo, kdyby stát investoval peníze do udržování dna řeky. Hranice pro ekonomickou plavbu je hloubka 2,5 metru, což Labe často nesplňuje. Rejdaři se cítí existenčně ohroženi. Již několik let vedou s ministerstvem dopravy spory o náhradu škod způsobených nesplavností.

Zvyšování mostů na Labi
Zdroj: ČT24/Ministerstvo dopravy