Češi začínají třídit elektroodpad

Praha - Každý Čech odveze za rok do sběren čtyři kilogramy vyřazených elektrospotřebičů. Nejčastějšími recyklovanými objekty jsou potom chladničky. I když právě o Vánocích lidé nakoupí nejvíc spotřebičů, elektrosběrny by měly příliv starších zařízení bez problémů zvládnout. Češi opravdu v současné době začínají třídit i elektroodpad. Dokazují to nejnovější statistiky společnosti Elektrowin. Od roku 2005 skončilo ve sběrných dvorech víc než sedmdesát pět tisíc tun vysloužilého elektrozařízení.

Na pozitivní výsledek poukázal i Jaroslav Holakovský, předseda představenstva Elektrowin. „Domnívám se, že to číslo je velmi dobré – má vzestupnou tendenci, protože jenom pro srovnání meziroční nárůst je čtyřicet procent,“ uvedl Holakovský. Ze šedesáti procent GRF sběrny zaplňují starší chladničky, dalších třicet procent patří pračkám nebo myčkám, zbylých deset procent tvoří drobné elektrospotřebiče, například fény.

Problém ovšem je, že u starších spotřebičů není zřejmé, z jakého plastu byly vyrobeny. „Jde o to, aby plasty, které se dostávají ke zpracování, byly co nejvíce homogenní. V okamžiku, kdy se to podaří rozčlenit, tak je samozřejmě i větší šance je prodat a využít,“ konstatoval Roman Tvrzník, generální ředitel společnosti Elektrowin.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Zatímco systém sběru elektrospotřebičů funguje dobře, v budoucnu může nastat velký problém, kam se starými solárními panely. Ty mají životnost až třicet let. Díky novým a úspornějším technologiím se ale budou vyměňovat dříve. „Tato situace se řeší. Již před několika lety vzniklo několik společností na recyklaci fotovoltaických panelů,“ řekl Jaromír Řehák (ČFVPA). Počet elektrosběren už se rozšiřovat nebude, podle odborníků totiž současných sedm a půl tisíce sběrných míst stačí.