ČSA prodají bezcelní obchody firmě Aelia

Praha - Společnost Aelia ze skupiny Lagardére Services koupí bezcelní obchody Českých aerolinií. Firma zvítězila v tendru s cenou 764 milionů korun. Podmínky transakce dnes schválila valná hromada ČSA. Samostatná obchodní jednotka Duty Free zahrnuje čtyři bezcelní obchody na letištích v Praze a Karlových Varech, její součástí je také prodej na palubách letadel.

Podle prezidenta Českých aerolinií Miroslava Dvořáka se posledního kola tendru zúčastnily tři firmy, ve faxové aukci hrála rozhodující roli cena, a právě díky ní zvítězila Aelia. „Celá ta transkace byla hodně překvapivá. Ještě před měsícem a půl se očekávalo 400 až 500 milionů,“ komentoval výsledky tendru analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Česká Aelia je společným podnikem Aelia Group a HDS Retail Czech Republic. HDS má v Ruzyni osm obchodů s tiskovinami Relay.

Reportáž Pavly Hejlové (zdroj: ČT24)

prezident Českých aerolinií Miroslav Dvořák

„Celková cena překročila naše očekávání. Účast kvalitních zájemců je devizou každého výběrového řízení a zárukou dobré ceny. To se potvrdilo i v tomto případě.“

Mimořádná valná hromada dnes rovněž odsouhlasila vyčlenění činností souvisejících s odbavením cestujících a letadel, takzvaného handlingu, do dceřiné společnosti. Dceřiná firma ČSA Support zároveň převezme 800 zaměstnanců.