Rusko zastavilo dodávky plynu do Arménie kvůli hrozbě teroristického útoku

Moskva – Rusko zastavilo dodávky zemního plynu do kavkazských republik Ingušska a Severní Osetie z důvodu plánovaného teroristického útoku na tamní plynovod. V neděli byly na zmíněném plynovodu do Arménie objeveny nálože a miny, proto byly dodávky plynu zcela zastaveny. Arménie se ale nechala slyšet, že má dostatečné zásoby plynu, a zastavení dodávek ji tak neohrozí.

Severní Osetie hraničí s Čečenskem a Ingušskem. Tato oblast je od válek, které vedlo Rusko v Čečensku na sklonku století, známá útoky islamistických povstalců na ruské cíle. Ve svých výhrůžkách povstalci často zmiňují i ekonomické cíle.

Nálože, které podminovaly plynovod směřující do gruzínského Tbilisi, jsou již odstraněny a dodávky na této trase jsou již obnoveny. Gruzie ale uvedla, že by se bez dodávek obešla.

Rusko svého postavení plynové velmoci často zneužívá

V minulosti nebylo přerušování dodávek do bývalých sovětských republik výjimkou. Důvodem byly opět bezpečnostní obavy, ale občas Rusko využilo pozastavení suroviny k vyvinutí politického nátlaku. Největší dosavadní krizi však vyvolaly rozpory mezi Ruskem a Ukrajinou ohledně údajných nedoplatků za dodaný plyn loni v zimě. Část Evropské unie se na čas ocitla zcela bez ruského plynu, musela se spolehnout na vlastní zásoby, a stala se tak rukojmím Ruska.