Průmysl byl v říjnu nejsilnější za celý rok

Praha - Český průmysl se začíná zotavovat. Statistici z Českého statistického úřadu dnes ještě o desetinu vylepšili říjnový odhad a podle aktualizovaných čísel tak průmyslová výroba v říjnu klesla meziročně o 7,2 procenta. Přes záporné znaménko je to nejlepší výsledek za celý letošní rok.

Za říjnovým meziročním poklesem průmyslu stojí hlavně výroba strojů a zařízení a kovoprůmysl. Naopak růst zaznamenala výroba motorových vozidel a přívěsů, potravinářský a těžební průmysl.

„Průmysl pozvolna oživuje, zatím především zásluhou šrotovného. Do konce roku se český průmysl vyšvihne nad loňskou úroveň. V příštím roce počítáme s mírným růstem průmyslové výroby, který ale bude na hony vzdálen výkonnosti průmyslu v předchozích několika letech,“ komentovala říjnové výsledky analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka pomohla průmyslovým statistikám také nízká srovnávací základna. „V posledním kvartále minulého roku už průmyslová výroba začala zaznamenávat relativně rychlý sestup a s těmito čísly srovnáváme současnou výrobu,“ vysvětlil.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů průmyslová produkce klesla o 4,9 procenta, letošní říjen měl totiž oproti tomu loňskému o jeden pracovní den méně. Meziměsíčně po očištění od sezonních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů byla průmyslová produkce vyšší o jedno procento.

Průmysl se v říjnu propadal i ve zbytku Evropy. V eurozóně výroba klesla v meziročním srovnání o 11,1, v celé Evropské unii pal o 10,2 procenta. „Říjnový propad je střízlivým připomenutím, že ekonomické oživení v eurozóně je velmi křehké. Je ale předčasné předvídat, že oživení v průmyslu začíná upadat,“ řekl agentuře Reuters Martin Van Vliet z ING.

Průmyslová výroba v čr v meziročním srovnání
Zdroj: ČT24