Zemřel Paul Samuelson, jeden z klíčových ekonomů 20. století

Boston (USA) - Jeden z klíčových ekonomů 20. století a nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Samuelson zemřel dnes ve svém domě v americkém Belmontu v USA. Zesnul po krátké nemoci ve věku 94 let. O jeho úmrtí informoval podle agentury Reuters Massachusettský technologický institut (MTI). „Paul Samuelson proměnil vše, čeho se dotkl: teoretické základy svého oboru, způsob, jakým se ekonomie vyučuje po světě, étos a vývoj svého oddělení, investiční činnost Massachusettského technologického institutu a životy svých kolegů a studentů,“ uvedla šéfka MTI Susan Hockfieldová v prohlášení.

Vědcova známá tisícistránková publikace sice nese název Ekonomie (v originále „Economics: An Introductory Analysis“), většina studentů ji ale zná právě jen jako „Samuelsona“. Tato kniha se tak na univerzitách po celém světě stala biblí pro miliony budoucích ekonomů.

Samuelson byl první Američan, který Nobelovu cenu za ekonomii dostal. Obdržel ji v roce 1970. Považoval matematiku za základ ekonomické analýzy. Přispěl k rozvoji teorie všeobecné ekonomické rovnováhy či teorie spotřeby.

Telefonát ekonoma Jana Švejnara (zdroj: ČT24)

„Působil ve všech oblastech ekonomie, v tom byl unikátní. On zavedl matematiku do vědy a opravdu ji prosadil. Měl řadu vlivných studentů a úplně přeměnil celou ekonomickou vědu, od takových padesátých let. Myslím, že jsem ho jednou slyšel, že říkal, že Obamův přístup je ten správný, že opravdu v době recese je potřeba, aby vládní poptávka se zvýšila a nahradila útlum poptávky soukromé, takže v tom smyslu on byl moderní keynesián. Dokonce projektoval makroekonomické modely, které toto naznačují,“ vyjádřil se ekonom Jan Švejnar.

Samuelson se narodil 15. května 1915 v Indianě. V 16 letech nastoupil na chicagskou univerzitu. V roce 1935 získal bakalářský titul. O rok později pak začal studovat na Harvardu, kde v roce 1941 obdržel titul doktorský. Do Massachusettského technického institutu nastoupil v roce 1940 a strávil v něm většinu svého pracovního života. Díky svému věhlasu se stal také členem týmu ekonomických poradců dvou amerických prezidentů - Johna Fitzgeralda Kennedyho a Lyndona Johnsona.

Na rozdíl od svých spolužáků Samuelson netíhl k chicagské ekonomické škole, jejímž členem byl například pozdější duchovní otec monetarismu Milton Friedman. Přikláněl se spíš k britskému ekonomovi Johnu Maynardu Keynesovi - k myšlence zásahu státu pro udržení ekonomické stability a růstu. Samuelson sám říkával, že se znovu narodil v roce 1932, když se poprvé blíž seznámil s ekonomií. „Spící kráska politické ekonomie čekala na oživující polibek nových metod, nových paradigmat, nově získaných rukou a nových problémů,“ napsal později.