Klaus podpořil Janotu, o jeho demisi se rozhodne v pondělí

Praha – Prezident Václav Klaus podpořil setrvání ministra financí Eduarda Janoty ve vládě. Janota to řekl po dnešní ranní schůzce s prezidentem a dodal, že o své případné demisi definitivně rozhodne až po pondělní poradě s premiérem Janem Fischerem. Bez dohody s ním neudělá krok, který by situaci komplikoval. Janota i Klaus se shodli také na tom, že rozpočet, který ve středu schválila Poslanecká sněmovna, je špatný a nevysílá dobrý signál do světa.

„Pan prezident mě podpořil. Naznačil, že ví, v jaké obtížné situaci dnes veřejné finance jsou a v jaké obtížné situaci se rozpočet sestavuje, projednává, schvaluje,“ řekl Janota. S Klausem se shodl, že výsledná podoba rozpočtu je „dílo nepodařené“. Na schůzce ale prý nezaznělo, že by se Klaus chystal rozpočet nepodepsat. „Takhle striktně jsme se nebavili, bavili jsme se jen, že takto schválený rozpočet je špatný signál do světa,“ řekl Janota. Klause se ale údajně přímo neptal, zda rozpočet potvrdí.

O svém setrvání na ministerském křesle rozhodne Janota až po schůzce s premiérem Janem Fischerem. „I panu prezidentovi jsem řekl, že ta debata pro mě bude rozhodující,“ podotkl Janota.

Rozpočet, který ve středu schválila sněmovna počítá se schodkem 163 miliard korun. Levicoví poslanci ale přes nesouhlas vlády přesunuli miliardy na sociální služby, platy úředníků a na platby zemědělcům. Podle premiéra Jana Fischera je výsledkem pozměňovacích návrhů z dílny levice dodatečných více než 12 miliard korun. Poměr deficitu veřejných rozpočtů k hrubému domácímu produktu se tak dostane na úroveň 5,7 procenta.

Klaus se už dříve vyjádřil o odhlasovaném deficitu jako o zoufale špatném a neváhal ho označit za jasně špatné řešení, které prohloubí krizi veřejných financí. Podle něj situace, kdy poslanci do rozpočtu výrazně zasahují a svádějí o něj těsnou politickou bitvu, vyplývá z „nešťastného volebního systému“, který neumožňuje vytvoření silné vládní většiny. „Nevidím dobré a snadné řešení, protože jsme ztratili od roku 2002 sedm let a každý další rok bude to řešení horší a horší,“ řekl Klaus.

Otazníky se ale vznášejí nad osudem celé vlády. ODS bude nejspíš požadovat odchod ministrů nominovaných ČSSD. Druhou možností je konec ministrů za ODS a odchod strany do opozice. Koncept vlády fungující na podpoře ODS, ČSSD a zelených je podle místopředsedy občanských demokratů Petra Nečase mrtvý a vyžaduje nutně nějakou změnu. Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek naopak varoval před„ zbytečně radikálními kroky“ a doporučil současné vládě setrvat ve svém mandátu až do konce smluvené doby.