Zemědělství bude letos ziskové, ale méně než se čekalo

Praha – Zemědělství zřejmě nakonec skončí na nule či v mírném plusu. Jasněji budeme mít v únoru. Původně se dokonce mluvilo o zisku okolo dvou až tří miliard korun, počítalo se ale s větším oživením v druhé polovině roku. Celý letošní rok trápí farmáře propad cen všech hlavních komodit, především mléka. České zemědělství bylo tradičně ztrátové až do vstupu do Evropské unie, která mu pomáhá dotacemi.

„V minulých letech si řada zemědělských subjektů vytvářela fondy rezerv, které v roce 2009 bude rozpouštět a rozpouští,“ míní ředitel odboru zemědělské statistiky ČSÚ Jiří Hrbek. To je taktéž důvod lepšího výsledku. Zemědělce ale ke konci roku také čeká propouštění, zemědělský svaz odhadl snížení počtu zaměstnanců ke konci roku až o 10 procent. Důvodem může také být nucený odchod firem z oboru či větší podíl rostlinné výroby na celkové produkci, kde není třeba tolik pracovníků.

Trend snižování zaměstnanosti v zemědělství je dlouhodobý. Průměrný plat zaměstnance v zemědělství výrazně zaostává za průměrem zbytku národního hospodářství. Dlouhodobým problémem je také rostoucí průměrný věk zemědělců a nedostatečná generační obměna lidí v oboru. Ta souvisí s odchodem mladých lidí z venkova do měst.