Obchodníkům se nelíbí nový zákon, podají stížnost k Ústavnímu soudu

Praha - Obchodníci chtějí podat k Ústavnímu soudu stížnost na nový zákon o významné tržní síle, který má od 1. února příštího roku regulovat jejich vztahy s dodavateli. Zákon je prý nekvalitní a může poškodit jejich vztahy s dodavateli. Pokutou za zneužití tržní síly může být částka až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu.

„Podáme stížnost do Bruselu a k Ústavnímu soudu,“ oznámil dnes prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) ČR Zdeněk Juračka. Včera o tom rozhodlo vedení SOCR. Zákon totiž ukládá hlavně obchodním řetězcům, aby poskytovaly dodavatelům své všeobecné obchodní podmínky obsahující cenové podmínky či údaje o snižování cen. Řetězce dále musí zaplatit zboží dodavatelům nejpozději do 30 dnů od dodání. Obchodní sítě také nesmějí prodávat zboží za cenu nižší, než za jakou ho koupily. To se nevztahuje pouze na zboží, které se rychle kazí, a zboží sezonní.

Výrobci potravin si v minulosti stěžovali na cenový nátlak řetězců. Často prý byli nuceni prodávat odběratelům zboží za cenu na hranici výrobních nákladů. Dodavatelé ale platí i za lepší umístění jejich zboží v obchodě či zveřejnění výrobku v reklamním letáčku řetězce. Obchodníci, kteří zákon kritizovali, se obávají zdražení potravin. Podle některých odborníků může zákon negativně ovlivnit ochotu obchodníků odebírat zboží od tuzemských firem.