Čerpání dotací v listopadu zrychlilo, úřady proplatily 35,7 miliardy

Praha - V Česku zrychlilo tempo získávání peněz z evropských fondů. Zatímco v říjnu úřady proplatily příjemcům 4,2 miliardy korun, v listopadu to podle dosud neoficiálních čísel ministerstva pro místní rozvoj bylo již 35,7 miliardy korun. Česko tak dosud celkově z období 2007 až 2013 získalo z fondů EU 82,1 miliardy korun. Česko může v uvedeném rozpočtovém období získat z Bruselu až 26,7 miliardy eur, což je kolem 700 miliard korun v závislosti na kurzu.

Měsíční výkyvy v objemech proplacených peněz považuje náměstek ministra pro místní rozvoj Martin Plachý za obvyklé. Závisí totiž na velikosti proplácených projektů a množství žádostí, které vedení jednotlivých operačních programů předloží k proplacení. V listopadu prý statistikami zahýbal hlavně Operační program Doprava, který proplatil kolem 30 miliard korun. Náměstek Plachý již dříve uvedl, že vláda dostane na stůl kvůli zrychlení čerpání dotací návrh potřebných legislativních změn.

Nejnovější čísla by se neměla přeceňovat

Rozhovor s Martinem Plachým (zdroj: ČT24)

Podle analytika České spořitelny Jana Jedličky by se neměla nejnovější čísla přeceňovat: „Je to dobrý výsledek, ale stále bychom měli pamatovat, že jsme teprve na konci první třetiny hokejového zápasu. Celkový výsledek budeme znát až v roce 2015, dokdy je možné peníze z tohoto období čerpat.“ Aktuálně proplacené dotace jsou prý výsledkem práce z předchozích období a nevypovídají podle něj o efektivnější činnosti současných řídících orgánů a ministerstva pro místní rozvoj.

Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo soubor opatření, která mají čerpání zrychlit a zjednodušit, aby mohly peníze z Bruselu sloužit jako nástroj pro zmírnění dopadů krize. Rychlejší cestě peněz z Bruselu k příjemcům má prý pomoci například proplácení faktur z projektů ještě před jejich zaplacením.