Jsme připraveni na plynovou krizi? Podle ministra Tošovského ano

Praha – Kabinet Jana Fischera se dnes na pravidelném zasedání bude zabývat zprávou o připravenosti Česka na případnou další plynovou krizi. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve své zprávě tvrdí, že plynaři jsou na krizi připraveni a přerušení dodávek by adekvátně zvládli. Na programu vlády bude rovněž senátorský návrh novely zákona o podmínkách obchodování s emisními povolenkami a projektem ministerstva financí na čerpání dotací z EU.

Vláda uložila v říjnu ministerstvu průmyslu a obchodu vytvořit seznam klíčových prvků a subjektů kritické infrastruktury, které jsou ohroženy dlouhodobým přerušením dodávek plynu, a prověřit připravenost na stavy nouze v plynárenství a úpravu Státní energetické koncepce posilující energetickou bezpečnost v oblasti dodávek plynu.

„České plynárenství by v případě zastavení dodávek zemního plynu z Ruska dokázalo důsledky této situace adekvátně zvládnout. Před nástupem zimy je po technické stránce vše připraveno,“ uvedl zodpovědný ministr Tošovský. Jelikož byly plynové zásobníky v létě naplněny na maximum, soběstačnost Česka se podle něj při zastavení dodávek plynu prodloužila asi o 15 procent, což je v případě mírné zimy až na 6 týdnů.

Vláda bude jednat o energetice (zdroj: ČT24)

Firmy mají více času na zisk povolenek

V pondělí by měl kabinet také posoudit senátní návrh zákona, který zmírňuje výrobcům elektřiny a teplárnám pravidla pro přidělování povolenek na emise. Novela prodlužuje termíny pro investice do modernizace výroby, které jsou podmínkou pro získání povolenek.

Senátorský návrh dává výrobcům na předložení projektů tři měsíce navíc. Už v červnu přitom schválila sněmovna přidělování části povolenek zdarma. „Je to typický lobbistický návrh, přílepek. ČEZ je připraven zcizit desítky miliard budoucích příjmů státu,“ komentoval zákon exministr životního prostředí Martin Bursík.

Evropské peníze na školení úředníků

Ministerstvo financí navrhuje vládě schválit projekt na čerpání 500 milionů korun z evropského sociálního fondu a Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Peníze by úředníci využili na školení zaměstnanců daňové správy. S pomocí evropských peněz by měly vzniknout odborné a jazykové vzdělávací programy, vytvořen a zaveden by měl být také systém elektronické fakturace.

  • Ministr průmyslu a obchodu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/913/91235.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/130/12943.jpg