Demonstrující zemědělci prorazili kordon policistů

Praha – Letos již podruhé v Praze demonstrovali zemědělci z celé České republiky, tentokrát kvůli nižšímu rozpočtu pro zemědělství. Účast byla hojná, na Hradčanském náměstí, kde protest začal, se sešlo zhruba 4500 rolníků. Po skončení úvodních projevů se demonstranti vydali na Malostranské náměstí. Poté, co ve Sněmovní ulici prorazili kordon policistů, dostali se až na prostranství před sídlem sněmovny. Tam předali předsedovi sněmovního rozpočtového výboru Bohuslavu Sobotkovi deklaraci se svými požadavky.

Zemědělci se na cestu do Prahy vyzbrojili rozličnými transparenty. Nápisy hlásaly například „Vláda nás nechá okrádat“ nebo „Jedna unie - jedny podmínky“. Někteří demonstranti si přinesli kravské zvonce, z davu se ozýval také pískot. Nespokojení zemědělci se nebáli ani střetu s policií.

Podle vedení Agrární komory demonstrace naplnila svůj cíl. „Nejen já, ale i kolegové ze štábu, který to organizoval, jsme velmi spokojeni, protože čeští zemědělci ukázali sílu, ukázali, že jsou slušnými lidmi,“ prohlásil po skončení protestu prezident Agrární komory Jan Veleba.

Proč zemědělci vyrazili do ulic?

Rolníci chtěli svým protestem upozornit veřejnost na podle nich nedobrý vývoj odvětví, zejména klesající úroveň živočišné produkce. Od poslanců chtějí navýšení rozpočtu rezortu o 1,5 miliardy korun. „My chceme za této situace, kdy drasticky klesnou tržby - až o jednu čtvrtinu - aby rozpočet, ze kterého zemědělci rovněž mají určité příjmy, aby se nesnížil,“ vysvětlil Veleba v rozhovoru pro ČT24.

Prezident Agrární komory Jan Veleba:


„České zemědělství je v nedobrém stavu, je na nedobré cestě, a bude-li to takto pokračovat, tak tu cestu můžeme označit za úpadek.“


Čeští zemědělci mají v příštím roce dostat na přímých platbách z Evropské unie více než 17 miliard korun. Dalších téměř 7,8 miliardy jim může přidat stát. Úsporný návrh státního rozpočtu ovšem s plným dorovnáním nepočítá. Pokud poslanci návrh nezmění, měl by stát příští rok prostřednictvím přímých plateb poslat zemědělcům částku zhruba pětkrát nižší.

Politici dávají zemědělcům za pravdu

Špatnou situaci zemědělců si uvědomují i politici. Navýšení finančních prostředků pro zemědělství chtějí na dnešním jednání o rozpočtu podpořit sociální demokraté, lidovci a komunisté. Za pravdu farmářům dává i předseda sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež. „Já naprosto chápu požadavky zemědělců, je to legitimní nárok na dorovnání tzv. přímých plateb, po kterém zemědělci volají. Já tvrdím, že přímé platby jsou tak trochu mandatorním výdajem státního rozpočtu,“ řekl České televizi.

A sněmovní výbor se už i činil. Poslancům doporučil, aby zemědělcům přidali 250 milionů korun. Je tedy otázkou, zda dnešní demonstrace měla vůbec smysl.

Předseda svazu chovatelů skotu Roman Šustáček:

„Ten protest už je připravován delší dobu a zrušit ho na poslední chvíli by nebylo rozumné, když už všichni zemědělci jsou na cestě.“  


Dnešní protest byl již několikátou podobnou akcí zemědělců v letošním roce. Březnové demonstrace proti dotační politice EU a nízkým výkupním cenám mléka se zúčastnilo v Praze kolem 8000 lidí z tuzemska i zahraničí. Koncem června kvůli mléku blokovaly zemědělské stroje na několika místech republiky dálnice. Naposledy o sobě dali farmáři vědět na konci října, kdy v několika krajích rozlévali na polích mléko.

Jan Veleba
Zdroj: ČT24