PPF prodá ArcelorMittalu podíl v ostravské huti

Ostrava - Světový ocelářský gigant ArcelorMittal koupí od skupiny PPF podíl 13,88 procenta v ArcelorMittal Ostrava za 6,879 miliardy korun. Podíl ArcelorMittal v dceřiné ostravské huti tak vzroste na 96,4 procenta. Uzavření transakce není podmíněno souhlasem žádné třetí strany. PPF zcela z huti odejde. Investiční skupina PPF ovládaná nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem přitom koupila od státu podíl za 850 milionů.

„Skupina PPF opět prokázala svou schopnost uskutečnit komplexní transakci a dosáhnout vzájemně přijatelného řešení s jednou z největších světových korporací,“ uvedl spolumajitel PPF Jiří Šmejc.

PPF odchází z ArcelorMittal se ziskem

Reportáž Lucie Müllerové a Ondřeje Skácela (zdroj: ČT24)

Skupina PPF na prodeji svého podílu vydělala, a ne málo. Prodejní cena akcií je zhruba osminásobně vyšší, než za jakou je investiční skupina získala. „Její investice určitě byla úspěšná a tento kapitál potom využije pro nově budovaný energetický kolos, takže dává to všechno smysl,“ míní analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Mluvčí ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová:

„Navýšení podílu majoritního vlastníka v největší české huti je zvláště v dnešní době dobrou zprávou. Je totiž zárukou dlouhodobého rozvoje hutní společnosti a zároveň důkazem toho, že společnost ArcelorMittal chce být jedním z největších zahraničních investorů v ČR.“


Odchod PPF ostravské huti usnadní podnikání

ArcelorMittal bude moci díky získání podílu z ArcelorMittal Ostrava (AMO) vytěsnit drobné akcionáře, kteří protestovali proti některým rozhodnutím valných hromad AMO. Zhruba před půl rokem skupina drobných akcionářů podala trestní oznámení na představenstvo AMO kvůli údajně pochybným půjčkám mateřské ArcelorMittal. Na jejich stranu se přidala i PPF. Podle tisku za tím mohla být snaha donutit většinového majitele, aby koupil podíl PPF v hutích.

Odchod PPF z huti vítají i odbory:

„Pokud se struktura akcionářů zúžila na majoritního a drobné akcionáře, tak si myslím, že v tomto okamžiku to spíše pomůže než uškodí,“ uvedl předseda odborového svazu KOVO Koksovna ArcelorMittal Ostrava Leopold Laskovský.


Nakonec si minoritní akcionáři stěžovali i v Bruselu a premiérovi Janu Fišerovi. Byli znepokojeni i údajně nestandardními podmínkami prodeje státního podílu v AMO, zejména velmi neobvyklým šestiletým splátkovým kalendářem. Podle nich stát dopustil, aby byly jejich podíly soustavně znehodnocovány. Jak uvedli akcionáři, peníze AMO mizely v desítkách miliard v daňových rájích. Necelých 14 procent podílu v ostravské huti původně vlastnila společnost Petrcíle. Stát musel akcie prodat firmě Petrcíle na základě rozhodnutí arbitráže, inkasoval za ně 850 milionů korun.

Podle Hospodářských novin se poté akcie dostaly do skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera. Mluvčí PPF Alexej Bechtin nedávno uvedl, že je koupila firma Bonacova Limited, jejímž jediným akcionářem je PPF Group N. V. Podle novin to byla dílčí operace, která byla součástí příprav na prodej celého balíku do rukou ArcelorMittalu.

Majoritu v ostravské huti získal koncern Lakšmího Mittala v roce 2003 v privatizaci za 270 milionů korun. Letos v létě se dohodl se státem na odkoupení dalšího 11procentního balíku akcií za sedm miliard korun, ty má ale splácet až do roku 2015.