General Motors splatí úvěr Opelu

Frankfurt nad Mohanem – Americký koncern General Motors (GM) již splatil 200 milionů eur z překlenovacího úvěru 1,5 miliardy eur pro německou divizi Opel. Podnik dnes dodal, že zbytek splatí do konce měsíce. GM se minulý týden rozhodl, že Opel neprodá a reorganizuje ho sám. GM získal překlenovací úvěr 1,5 miliardy eur, aby udržel Opel v provozu v době, kdy pro něj hledal nového majitele.

„Předpokládáme, že zbytek zaplatíme do 30. listopadu,“ napsal ve zprávě finanční ředitel GM Europe Enrico Digirolamo. Podnik tak reagoval na dnešní slova kancléřky Angely Merkelové, která vyzvala GM k rychlému předložení přesvědčivého plánu na ozdravení Opelu. Dodala, že firma GM bude muset nést většinu nákladů na restrukturalizaci Opelu sama.

GM se minulý týden rozhodl, že neprodá Opel kanadskému výrobci automobilových součástek Magna International a ruské bance Sberbank, což vyvolalo v Německu velké rozhořčení. Němečtí vládní představitelé a odboroví předáci prodej Opelu těmto firmám podporovali jako variantu restrukturalizace, která by v Německu ochránila nejvíce pracovních míst.

GM chce provést restrukturalizaci Opelu za tři miliardy eur (přes 77 miliard korun). Cílem je snížit náklady Opelu o 30 procent, a to mimo jiné prostřednictvím redukce počtu zaměstnanců. O podrobnostech plánů GM se toho ale zatím moc neví. Generální ředitel GM Fritz Henderson minulý týden uvedl, že Opel zaplatí většinu ze tří miliard eur potřebných k restrukturalizaci ze svých zdrojů.