Dva návrhy rozpočtu na rok 2011: jeden pro pravici, druhý pro levici

Praha - Kabinet premiéra Jana Fischera již v říjnu schválil rozpočet na rok 2010. Příští vláda bude muset sestavovat rozpočet na rok 2011. Nicméně už vláda Jana Fischera začne s jeho přípravami. Půjde rovnou o rozpočty dva. Jeden pro případnou pravicovou vládu, druhý, se kterým by se mohla ztotožnit levice. Oba budou mířit k podobnému schodku, jak uvedl premiér v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Vítězná koalice, která vzejde z květnových voleb, si tudíž bude moci vybrat.

Premiér Fischer a ministr financí Janota se dohodli, že sestavit dvě varianty rozpočtu je možné. S jak velkým deficitem bude vláda pracovat zatím nechce Fischer odhadovat. Jestli podnikne razantní kroky na straně daní, nebo omezí výdaje už je podle něj věcí politického pojetí. Jak uvedl, koncepty se dají projednávat odděleně a nekonfliktně s odborníky jednotlivých stran.

Předpokládaný schodek rozpočtu na příští rok činí 162,7 miliardy korun. Na rok 2011 chce ale podle iHned.cz Janota připravit rozpočet, díky kterému by mohl být schodek veřejných rozpočtů aspoň o procento nižší než v roce 2010. To by znamenalo snížení schodku o dalších 35 až 40 miliard, napsal server. Janota tudíž předloží politickým stranám varianty kroků, díky kterým by mohly nižšího deficitu dosáhnout.

Fischer připraví dva rozpočty (zdroj: ČT24)

Česká ekonomika by se mohla v příštím roce odpoutat ode dna, prognózy České národní banky odhadují její růst na 1,4 desetiny procenta. Ještě v srpnu přitom odhadovala růst poloviční - tedy sedm desetin procenta.