ČNB nechala úrokové sazby beze změny

Praha - Bankovní rada České národní banky dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na historicky nejnižší úrovni 1,25 procenta. Informoval o tom mluvčí ČNB Marek Petruš. Analytici vesměs takový krok očekávali. Ponechání úrokových sazeb beze změny by mohlo podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky způsobit mírný tlak na posílení české koruny.

„Naopak výraznějšímu posilování koruny by mohla bránit stále přítomná možnost snížení úrokových sazeb v blízké budoucnosti či přímo intervence proti posilování koruny,“ uvedl Brožka. Naposledy snížila bankovní rada úrokové sazby 6. srpna. Pro snížení úrokové sazby hlasovalo tehdy všech sedm členů bankovní rady. V příštím roce lze podle ekonomů počítat s postupným růstem úrokových sazeb. Zasedání bankovní rady ČNB se dnes zúčastnilo všech sedm jejích členů.

I Evropská centrální banka ponechala úrokovou sazbu na historické úrovni 1 procenta. ECB začala sazby snižovat loni v říjnu, kdy základní úrok v eurozóně činil 4,25 procenta. S šířícími se dopady finanční a hospodářské krize pak banka přistoupila k urychlenému uvolnění měnové politiky a na svém prosincovém zasedání dokonce sáhla ke snížení sazeb o tři čtvrtě procentního bodu. V takovém rozsahu ECB sazby za dobu své existence ještě nikdy nezměnila. Analytici předpokládají, že by banka mohla začít zvyšovat sazby na začátku příštího roku.

Rozhovor s Libuší Bautzovou (zdroj: ČT24)

Mezi země, které úrokové sazby naopak zvýšily, patří Izrael a Norsko. „Ale s Norskem se nemůžeme srovnávat, krize ho nezasáhla tolik jako ostatní státy, má mnoho financí z ropy,“ namítla analytička ČT Libuše Bautzová. Pokud by banka sazby zvyšovala, znamenalo by to, že se ekonomika pomalu oživuje a nepotřebuje další stimuly.