Automobilky si nad německými prodeji nových aut mnou ruce

Frankfurt - Automobilky, stěžující si na celosvětový nedostatek kupní síly, si nad německými výsledky mnou ruce. V sousední zemi se totiž v říjnu prodej nových automobilů meziročně zvýšil o 24 procent na zhruba 321 000 vozů, a to díky přetrvávající podpoře ze strany šrotovného. Příznivá čísla dnes oznámil Svaz mezinárodních výrobců automobilů (VDIK). Prodej nových vozů tak za prvních deset měsíců letošního roku stoupl o 26 procent na 3,312 milionu vozů.

Šrotovné zavedlo Německo počátkem tohoto roku a vyčlenilo na něj dohromady pět miliard eur (přes 130 miliard korun). Na prémii 2 500 eur měli nárok lidé, kteří si objednali nový automobil a současně nechali sešrotovat vůz starý nejméně devět let.

I když byly peníze na šrotovné vyčerpány už 2. září, vliv tohoto opatření na prodej takto neskončil. Objednaná auta totiž nejsou zákazníkům dodávána hned, ale zpravidla až po několika týdnech. Svaz německého automobilového průmyslu (VDA) navíc minulý měsíc upozornil, že obavy z propadu poptávky po ukončení programu byly přehnané.

Kromě Německa zavedly šrotovné i země jako Itálie, Francie, Španělsko, Británie či Slovensko. Celosvětová poptávka po automobilech je nyní pod tlakem, protože světová finanční krize vedla k poklesu ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a zhoršení spotřebitelské důvěry.

Šrotovné
Zdroj: ČT24