Na trhu se objevily nové typy topení, třeba formou zrcadla

Praha – Místo klasických topení si mohou nyní lidé pořídit do svých domácností jejich nové typy. Mají podobu zrcadel nebo obrazů od světoznámých malířů. I přesto, že se cena takzvaných infrapanelů pohybuje v desetitisících, je o ně velký zájem. Majitel dvoupokojového bytu zaplatí za nový typ topení zhruba čtyřicet tisíc korun. Přes velkou investici ale zase lidé ušetří na nákladech na vytápění.

„Infrapanely fungují tak, že když jste na lehátku na horách, je vám teplo, protože cítíte sluneční paprsky, a přitom okolní vzduch okolo vašeho těla je na mínus pěti,“ vysvětlil majitel Sunnyhouse Martin Kabeláč. Díky tomu, že se ohřejí jen osoby nebo předměty, nikoli vzduch, dokážou infrapanely uspořit až padesát procent energií.

Podle jednatele společnosti Wellina ČR Pavla Charváta je tento způsob vytápění výhodný. „Od vstupu do Evropské unie jsme poprvé začali prodávat a prodeje se zmnohonásobily. Výroba je vyprodaná na několik měsíců dopředu,“ dodal. Novinkou je i klimatizace, která slouží zároveň jako topení. 

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Zákazníky ale většinou odradí cena infrapanelů. Ta se u rodinného domu může vyšplhat na stovky tisíc korun. Podle prodejců se ale peníze vrátí do pěti let. Tento druh topení navíc podporuje i ČEZ. „Pokud je klimatizační systém ve spojení s tepelným čerpadlem, ten systém je zároveň určen k vytápění celého objektu. Pokryje minimálně šedesát procent tepelných ztrát toho objektu, pak je možné přiznat sazbu na tepelné čerpadlo,“ podotkla jeho mluvčí Eva Nováková.