Česká pošta zůstane státním podnikem

Praha - Česká pošta se v dohledné době nebude měnit v akciovou společnost a nadále zůstane státním podnikem. Ministr vnitra Martin Pecina požádal ministra financí o ukončení transformace podniku. Česká pošta se přitom po několika odkladech měla změnit na akciovou společnost už 1. listopadu. Změna měla státu otevřít cestu k možné privatizaci podniku.

„Prioritou této úřednické vlády není privatizace České pošty. Proto není nutný ani aktuální přechod na akciovou společnost. Žádné náhradní datum přechodu na akciovou společnost není v tuto chvíli stanoveno,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. 

Privatizace byla oddalována, poté zrušena úplně

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Pošta se podle původních předpokladů měla transformovat v polovině roku, poté se termín posunul na září a následně na listopad. Změna pošty na akciovou společnost by státu, jako stoprocentnímu vlastníkovi, přinesla možnost akcie pošty případně prodat dalším subjektům. „Státní podnik je obvykle méně efektivní, než když má formu akciové společnosti,“ vysvětluje analytik společnosti Broker Consulting Jan Šimek.

Samotné oddalování prodeje ale ekonomové za velký problém nepovažují. (QTL) Cena pošty by podle nich mohla ještě růst, pokud bude šetřit. „Je třeba snižovat náklady, je třeba provádět určité restrukturalizace, omezovat příliš nákladnou pobočkovou síť,“ nabádá Karel Potměšil, analytik společnosti Cyrrus. Na budoucí privatizaci podniku však mezi politickými stranami nepanuje jednotný názor a nebylo o ní rozhodnuto. O tom, jestli dojde k prodeji, případně kdy se tak stane, se odborníci zatím nechtějí dohadovat.

Nutnost liberalizace se přihlásí s rokem 2013

Pošta, která provozuje kolem 3400 poboček a zaměstnává téměř 37 tisíc lidí, má státem garantovaný monopol na doručování adresných listovních zásilek do 50 gramů. K úplné liberalizaci poštovního trhu má Česko přistoupit do roku 2013.

Podnik letos počítá se ziskem do 100 milionů korun proti loňským 365 milionům. Důvodem předpokládaného poklesu zisku je výrazné zvýšení investic, které by měly stoupnout na dvě miliardy z loňských necelých 700 milionů korun.

  • Pošta v Jindřišské ulici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1208/120746.jpg
  • Dopisy zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/404/40318.jpg