Americká ekonomika je z recese venku

Washington – Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí podle předběžných odhadů rostla tempem 3,5 procenta ročně. To je nejlepší výsledek, jakého ekonomika Spojených států dosáhla od třetího čtvrtletí 2007. Zároveň je to lepší výsledek, než se předem odhadovalo, a současně zásadní změna proti druhému čtvrtletí, kdy ekonomika vykazovala pokles v rozsahu 0,7 procenta. Největší ekonomika světa se tak po více než roce technicky vymanila z nejhorší recese za posledních 70 let.

Během třetího čtvrtletí se podle údajů tamního ministerstva obchodu zotavily jak spotřebitelské výdaje, tak investice do nového bydlení, i když ani v jednom případě se situace ještě zcela nevrátila k normálu. Výsledek překvapil i odborníky. Ekonomové v průměru předpokládali, že hrubý domácí produkt vzroste o 3,3 procenta. Americká ekonomika naposledy rostla ve druhém čtvrtletí loňského roku.

Akciové trhy hned zareagovaly

Na příznivý výsledek hned zareagovaly akciové trhy. Akcie na pražské burze dnes po poledni částečně umazaly své ranní ztráty. Hlavní index PX oslaboval o 1,81 procenta, zatímco ještě dopoledne to bylo o 3,15 procenta. „Vzpruhu akciím poskytla americká makrodata, která ukázala, že ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla silneji, než byly odhady,“ uvedl Tomáš Otáhala z Patria Finance.

Byl to nejhorší útlum od Velké hospodářské krize

Recese se zpravidla definuje jako alespoň dvě čtvrtletí po sobě, kdy klesá hrubý domácí produkt. Oficiální začátek a konec recese ale v USA určuje Národní úřad pro výzkum ekonomiky (NBER). Nyní je už jasné, že ekonomika spadla do recese na konci roku 2007. Od té doby prošla nejhorším útlumem od Velké hospodářské krize, která Spojené státy zasáhla ve 30. letech minulého století.

Světová finanční krize naplno vypukla v září 2008, kdy americká investiční banka Lehman Brother oznámila, že zažádala o bankrotovou ochranu před věřiteli. Jednalo se o největší bankrot v dějinách USA a newyorská burza zažila šok. Zamrzly úvěrové trhy a propad mezinárodního obchodu způsobil globální hospodářskou recesi.