Objem nových hypoték ke konci září klesl o 38 procent

Praha – Podle statistik ministerstva pro místní rozvoj klesl letos do konce září tuzemský hypoteční trh v meziročním srovnání o 37,5 procenta. Za devět měsíců banky poskytly občanům hypotéky za 56,5 miliardy korun, zatímco o rok dříve to bylo přes 90 miliard. Objem úvěrů za tři čtvrtletí je tak nejnižší od roku 2005.

Za celý loňský rok hypoteční trh klesl o pětinu, když banky poskytly občanům hypoteční úvěry téměř za 114 miliard korun. Příčinou poklesu je obezřetnější chování bank i obavy domácností z vývoje ekonomické situace a budoucí schopnosti hypotéku splácet. Podle odhadů společnosti Fincentrum banky v letošním roce už zřejmě nepřekonají výsledky za rok 2006, kdy objem převýšil stomiliardovou hranici.

Celkově za tři čtvrtletí hypoteční banky poskytly občanům, firmám i obcím a městům hypotéky za 68,6 miliardy korun. Loni ve stejnou dobu byl objem poskytnutých hypoték přes 136 miliard korun. Od počátku své činnosti v polovině 90. let banky poskytly přes 450 000 hypotečních úvěrů za téměř 900 miliard korun.