Datovou schránku má jen pětina firem

Praha – Elektronickou datovou schránku, která bude od 1. listopadu povinná pro vzájemnou komunikaci všech veřejných institucí a firem zapsaných v obchodním rejstříku, si zatím aktivovalo jen 70 tisíc firem, asi pětina těch, co ji musejí mít. Neoživilo ji zatím ani ministerstvo zdravotnictví, financí a dopravy. Datové schránky mají přinést revoluci v doručování. V komunikaci se státem díky nim po dvou stoletích odzvoní papírovým obálkám.

Vlastní datovou schránku musí každý uživatel oživit na zvláštních webových stránkách. „Ťukne-li si myší na vstup do datové schránky otevře se právnické osobě stránka, kde může tento vstup realizovat pomocí jména, hesla případně certifikátu, je to velmi jednoduché,“ popisuje postup aktivace schránky koordinátor systému datových schránek Laszlo Hajnal.

Přihlašovací údaje si musí majitel schránky vyzvednout na příslušných pobočkách pošty. Obálky s kódy leží za přepážkami 90 dní. Mluvčí České pošty Marta Selicharová připouští, že část z nich se doručit nepodařilo. „Ne všechny údaje v rejstříku byly úplně dokonalé,“ vysvětluje důvod problému.

Reportáž Petry Sedliské (zdroj: ČT24)

Od pondělí 26. do pátku 30. října prodlužuje pošta ve všech okresních a krajských městech provozní dobu na svých pobočkách. Kvůli datovým schránkám budou mít otevřeno minimálně do sedmi večer. Po 1. listopadu mají všichni opozdilci šanci získat nutné heslo už jen na Hlavní poště v pražské Jindřišské ulici. Předem si ale musí domluvit schůzku na čísle 270 005 200.

Bez schránky hrozí sankce

Ten, kdo musí a datovou schránku si ani po prvním listopadu nezaktivuje, riskuje. Do jeho rukou se tak nedostane třeba důležitá výzva z finančního úřadu. „Když nereagují na různé výzvy, může jim hrozit exekuce nebo správní pokuta, pokuta z prodlení, všechny ty důsledky, které vyplývají z nepřebírání zásilek,“ podotýká Hajnal.

Česko je v oblasti datových schránek světovou raritou. Je totiž první zemí,  která je nařizuje státu a firmám povinně. Zda se experiment vydaří, bude jasné do několika týdnů.