Seagle Air bez peněz - od půlnoci zastaví lety

Bratislava - Slovenská letecká společnost Seagle Air od půlnoci pozastaví kvůli nedostatku peněz lety. Firmu využívaly hlavně cestovní kanceláře pro charterové lety, mimo jiné z Prahy, Brna nebo Ostravy. Minulý měsíc přitom společnost oznámila, že má zájem létat z Prahy pod českým označením OK a že již požádala o registraci tuzemský Úřad pro civilní letectví. Aerolinky Seagle Air podle svého vyjádření v České republice spolupracovaly se zhruba desítkou cestovních kanceláří v České republice, z nichž většina patřila mezi 20 největších v zemi.

„Důvodem tohoto rozhodnutí je fakt, že do této chvíle nebyla naplněná smlouva ze strany italského partnera Skyone Italy Airlines o využití letadel naší společností na lety z Itálie,“ uvedl generální ředitel aerolinek Peter Hanák. Italská společnost podle něj nesplnila své finanční závazky, které vyplývaly z uzavřené smlouvy. „O této situaci jsme již informovali všechny cestovní kanceláře, se kterými máme uzavřené smlouvy,“ dodal ředitel.

Společnost Seagle Air vznikla v roce 1995, přepravě cestujících se zpočátku nevěnovala. Fungovala pouze jako letecká škola, svého času byla dokonce jedinou na Slovensku. Později začala firma provozovat VIP lety a v roce 2007 se transformovala na charterového dopravce. V současnosti Seagle Air létal se šesti stroji, dvěma Airbusy a čtyřmi Boxingy.