ČSSD žádá pro důchodce jednorázový příspěvek 2400 korun

Praha – Sociální demokraté dnes předložili Poslanecké sněmovně návrh zákona o jednorázovém příspěvku důchodům. Příspěvek ve výši 2400 korun chtějí penzistům poslat zároveň s červnovým důchodem. Návrh sociální demokraté předložili tak, aby se o něm dalo rozhodnout již v prvním čtení. ČSSD návrh odůvodňuje tím, že v příštím roce dopadnou na lidi vládní úsporná opatření a důchodci se ocitnou v tíživé situaci. Vláda navíc neplánuje důchody valorizovat.

Pokud by návrh sociálních demokratů prošel a stát příspěvek vyplatil, stálo by ho to zhruba 5,1 miliardy korun. O tuto sumu by se zvýšil deficit státního rozpočtu na rok 2010. Současný návrh bez započtení příspěvku počítá s tím, že bude Česko příští rok hospodařit se schodkem 162,7 miliardy korun.

Záměr předložit podobný návrh již ČSSD avizovala v předešlých dnech. Podle dnešního vyjádření šéfa poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika by mohl návrh sociálních demokratů najít podporu u komunistů. Naopak proti budou zřejmě lidovci. „Respektuji stanovisko vlády, jednorázový příspěvek tedy nepodpořím, je to i mé doporučení pro poslanecký klub,“ uvedla místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Proti bude také ODS a TOP 09. Sociální demokraté tedy budou muset hledat podporu pro návrh nejen u komunistů, ale i u nezařazených poslanců.