Šéf ČSA nepodepsal dodatky odborů, chce prosadit menší platy

Praha – Nový předseda představenstva Českých aerolinií Miroslav Dvořák nepodepsal dodatky ke kolektivní smlouvě, které vedení ztrátových aerolinek navrhují odborové organizace. Počítají se snížením platů pilotů o 15, letušek o deset procent a o pět procent u ostatních zaměstnanců. Dvořák bude s odboráři dál jednat. Snaží se prosadit zhruba dvojnásobné snížení mezd.

„Tento návrh spadl pod stůl. Nyní se jedná o novém návrhu nového předsedy představenstva a ten má naši podporu,“ uvedl k dodatkům předseda základní organizace Odborového svazu dopravy v ČSA Ondřej Štursa.

Dozorčí rada Českých aerolinií v pondělí odhlasovala požadavek na snížení mezd u pilotů o 30 procent a u palubního personálu o 15 procent. To by mělo firmě ušetřit zhruba 1,1 miliardy korun ročně. Redukce by se neměla týkat zaměstnanců s nejnižšími platy.

Podle předsedy dozorčí rady Miroslava Zámečníka se dá očekávat, že odboráři nakonec na razantnější snižování mezd přistoupí. „Jsou to velmi inteligentní lidé. Oni prostě vědí, že měli velmi nadstandardní kompenzaci i v mezinárodním měřítku. Jiné malé národní aerolinky nebo lowcosty, to je trochu jiná platová úroveň,“ řekl v rozhovoru pro ČT.

Piloti berou v průměru zhruba 210 tisíc korun měsíčně, průměr v ČSA přesahuje 60 tisíc. Platy mají být sníženy od 1. listopadu, dohoda by měla být
podepsána do pondělního jednání vlády. Šéf odborové organizace pilotů CZALPA Filip Gaspar vyjádřil naději, že podpis pod dodatky bude v pátek či o víkendu.

ČSA nyní bojují o záchranu. Podle prognózy, kterou včera představilo nové představenstvo, by se měly ČSA letos propadnout do ztráty 3,2 miliardy korun. Už v roce 2011 však má být společnost díky úsporným a dalším restrukturalizačním opatřením zisková.