Banky dál drží smutek, o hypotéky není zájem

Praha - Češi dále bojkotují hypotéky. Objem nových hypoték poskytnutých občanům za tři čtvrtletí meziročně propadl o 38,4 procenta na 57 miliard korun. Naposledy byl zaznamenán nižší objem občanských hypoték od ledna do září 2005. Jen v září banky poskytly hypotéky za 5,4 miliardy korun, což bylo v porovnání se stejným loňským měsícem méně o takřka 45 procent. Počet poskytnutých hypoték v září činil 3265, což znamenalo meziroční pokles o více než 40 procent.

Bankám nepřinesly nové klienty ani zvýhodněné nabídky, které s příchodem podzimu připravila řada finančních institucí s cílem skomírající trh hypoték oživit. Konkurenční boj se ale podle odborníků začíná projevovat u úroků. Průměrná úroková sazba všech nových hypoték se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,63 procenta. Sazba hypoték s fixací na rok zamířila dolů o výrazných 0,17 procentního bodu na 5,94 procenta.

Průměrná hypotéka v září - 1,65 milionu korun

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Meziroční pokles zaznamenal i průměrný objem hypoték, které si klienti sjednávají. Letos v září byla průměrná hypotéka za 1,65 milionu korun, před rokem to byla částka o takřka 140 000 korun vyšší. Zpomalení trhu hypoték je podle analytiků důsledkem hospodářské recese, zpřísnění podmínek v bankách, zvýšené obezřetnosti žadatelů o hypotéky nebo vývoje trhu s bydlením. Podle Bohdana Suchánka, ředitele marketingu Hypoteční banky, mají lidé strach také z nezaměstnanosti.

Přísnější jsou ovšem i bankéři při posuzování svých klientů. Snaží se tak ochránit před případným nesplácením hypoték. Banky si ale na prudký nárůst dlužníků zatím nestěžují. Podíl dlouhodobě nesplacených hypoték se v současnosti pohybuje kolem tří procent z jejich celkového objemu.

Nově ohlásila snížení úroků Komerční banka, u které je možné čerpat hypotéku do 85 procent hodnoty nemovitosti s fixací na pět let od 5,19 procenta a na tři roky od 5,04 procenta. Wüstenrot hypoteční banka poskytuje úvěry s fixací na pět let od 4,89 procenta při objemu nad 1,5 milionu korun do výše 70 procent hodnoty nemovitosti. Jednoprocentní úrokové zvýhodnění na polovinu hypotéky pro občany hlásí Česká spořitelna, zlepšené podmínky od podzimu mají i banky ČSOB, GE Money, UniCredit nebo Raiffeisenbank.

K mírnému poklesu úroků může ještě dojít

Analytici tvrdí, že k mírnému poklesu úroků může ještě dojít, ale rozhodně nepůjde o radikální snížení. „Nemůžeme očekávat, že by se v následujících měsících výrazně snížily úrokové sazby. Objemy, které byly, řekněmě, v roce 2006 také pravděpodobně nepřijdou, protože tam bylo dost úvěrů tlačeno spekulativně, kdy si lidé pořizovali více nemovitostí,“ zdůvodnil analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Banky poskytly občanům za celý loňský rok hypotéky za 114 miliard korun a za rok 2007, což byl nejúspěšnější rok hypotečního trhu, za rekordních 142,3 miliardy korun. Podle odborníků z Fincentra banky v letošním roce už zřejmě nepřekonají výsledky za rok 2006, kdy objem převýšil stomiliardovou hranici.

  • Příklad moderní architektury autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/326/32511.jpg
  • Peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/625/62492.jpg